Hannu Rajaniemen hehkutettu trilogia saa arvoisensa päätöksen

23.9.2014

Hannu Rajaniemen supersuositun ja jo klassikoksi povatun Jean le Flambeur -tieteistrilogian päätösosa Kausaalienkeli on täynnä valtavia avaruusaluksia, huimaavia taisteluja ympäri universumia ja kiehtovaa tieteellistä spekulaatiota. Trilogian teemat – vapaa tahto, pelit ja identiteetti – sidotaan yhteen tavalla, joka jää mieleen pitkäksi aikaa.

Rajaniemi osaa aloittaa romaanin. Tälläkin kertaa esinäytös alkaa lauseella, joka pakottaa lukemaan eteenpäin: ”Joséphine Pellegrini seisoo ajan hylkäämällä rannalla ja katselee maailmanloppua pettymyksensekaisin tuntein.” Mitä tästä voi seurata?

Mestarivaras Jean le Flambeur on selvinnyt dilemmavankilasta, villikoodiaavikosta ja maapallon lopullisesta tuhosta. Hän on vapauttanut itsensä pellegrinijumalattaren ikeestä, mutta ystävät hänen ympärillään harvenevat. Pitääkseen lupauksensa avaruusalus Perhoselle hänen täytyy löytää jäljettömiin kadonnut oortilaissoturinainen Mieli.

Huima etsintä vie Jeanin keskelle sotaa, tuhoutuvalta planeetalta toiselle, kohti Saturnusta, jonka myrskyjen keskellä pelejä rakastavat zokut rakentavat vieraita todellisuuksia. Pelastaakseen Mielen salaperäiseltä Valtapelizokulta Jeanin täytyy avata Planck-lukot. Niiden takana odottavat kaikki mahdolliset maailmat, joissa kausaliteetti, rationaalisen maailmanselityksen ydin, on vain yksi polku monien joukossa...

Huikean kehittyneiden sivilisaatioiden ottaessa mittaa toisistaan Jean, Mieli ja pellegrinijumalatar joutuvat kukin ottamaan kantaa ihmisyyteen, täydellisyyteen, ystävyyteen ja rakkauteen. Yksi Rajaniemen trilogian suurista vahvuuksista on tieteellisen terminologian takaa ja tulevaisuuden kuvitteellisen maailman sisältä löytyvä perinteinen seikkailutarina arkkityyppisine sankareineen ja roistoineen. Siksi kirjoille povataan klassikkoasemaa jo nyt ja siksi niistä pystyy nauttimaan kuka tahansa.

Olin kirjan luettuani, jälleen kerran, täysin puulla päähän lyöty. Tiedätte varmaan sen tunteen, kun on odottanut jotain todella paljon ja sitten se täyttää odotukset ja vielä enemmän?
- Linnea / kujerruksia-kirjablogi

Hannu Rajaniemi: Kausaalienkeli
alkuteos The Causal Angel
suomentanut Antti Autio
423 sivua

Hannu Rajaniemi

Kirjailija

Hannu Rajaniemi

Luettuaan kuusivuotiaana Jules Vernen kirjan Sukelluslaivalla maapallon ympäri Hannu Rajaniemi halusi rakentaa fuusiokäyttöisen avaruusaluksen. Hän op...