Rasvamaksaepidemia vaivaa jo neljäsosaa suomalaisista – vaiva hoituu ravitsemusterapeutin ohjeilla

15.8.2018

Suomalaisista jopa neljäsosa kärsii rasvamaksasta. Aineenvaihdunnan häiriöt, kakkostyypin diabetes, maksakirroosi, maksasyöpä sekä sydän- ja verisuonitaudit voivat olla seurausta rasvoittuneesta maksasta. Maksan hyvinvointiin on mahdollista vaikuttaa muuttamalla ruokailutottumuksia. Kirjassa Maksa kuntoon ravitsemusterapeutti Marja Ruuti käy kohta kohdalta läpi ruokavalion vaikutuksia maksaan ja koko kehoon. Maksa kuntoon opastaa, mitä saa syödä ja mitä ei.

”Rasva häviää maksasta syömällä hyvin, ja tämä muutos saadaan aikaan aivan tavallisella ruoalla. Kummallisia erikoisdieettejä ei tarvita. Ruokavaliossa on kuitenkin jokin pielessä, jos nykyinen ruoka ja syömisen tapa ovat synnyttäneet rasvamaksan,” Marja Ruuti kertoo kirjassa.

Liiallinen alkoholin tai lääkkeiden käyttö ei ole ainoa rasvamaksan aiheuttaja. Kaikkein tavallisin maksasairaus NAFLD (nonalcoholic fatty liver disease) on alkoholiin liittymätön rasvamaksa, joka seuraa ylipainosta, virheellisestä syömisestä ja liikunnan puutteesta. Jotta rasvamaksa tervehtyisi, on lisättävä liikuntaa ja kiinnitettävä huomiota ruoan raaka-aineisiin ja valmistustapoihin.

Marja Ruuti
Marja Ruuti on ravitsemustieteen maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti, jolla on pitkäaikainen ja monipuolinen kokemus sekä kuntoutuskeskuksissa että yksityisvastaanotolla työskennelleenä ravitsemusterapeuttina, kirjoittajana ja luennoitsijana.

Marja Ruuti Maksa kuntoon – ehkäise ja hoida rasvamaksa ruokavaliolla
192 sivua

Marja Ruuti

Kirjailija

Marja Ruuti

Marja Ruuti on ravitsemustieteen maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti, jolla on pitkäaikainen ja monipuolinen kokemus sekä kuntoutuskeskuksis...