Oonko ihan normaali? on suorapuheinen ja raikasääninen YA-romaani mielenterveysongelmista ja feminismistä

2.2.2017

Vastustamattoman herkullista huumoria kupliva Oonko ihan normaali? on maailmalla menestyneen young adult -trilogian avaus, joka käsittelee tyrmäävän tarkasti pakko-oireista häiriötä (OCD) ja teinivuosien epävarmuutta. Nuorten parissa työskennellyt toimittaja Holly Bourne on luonut voimaannuttavan ja hullunhauskan kirjasarjan, joka jokaisen aikuisenkin pitäisi lukea.

16-vuotias Evie haluaa olla ennen kaikkea normaali. Hukattuaan viimeiset kolme vuotta elämästään taisteluun OCD:tä vastaan hän aloittaa uudessa koulussa, jossa häntä ei tunneta ”tyttönä joka sekosi” (vaan korkeintaan leffahulluna). Viimein Evie uskaltautuu myös deittailemaan. Ihmissuhteet voivat kuitenkin sotkea kenen tahansa pään, ja hän alkaa ajautua takaisin pakkomielteiden maailmaan. Mutta kuinka uudet ystävät, taiteellinen Amber ja räväkkä Lottie, voisivat auttaa, kun Evie ei suostu kertomaan ongelmistaan kenellekään?

Oonko ihan normaali? purkaa mielenterveyshäiriöiden stigmaa ja haastaa pinttyneet asenteet tuoreella feministisellä otteella. Tyttöenergiaa ja ystävyyttä juhlistava teos oli World Book Night -hyväntekeväisyyskampanjan vuoden kirja sekä YA Book Prize -ehdokas vuonna 2016. Kirjan jatko-osa Mikä kaikki voi mennä pieleen? ilmestyy suomeksi kesällä 2017.

”Jos olet koskaan tuntenut itsesi poikkeavaksi, tämä kirja on sinulle (siis kaikille). Se onnistuu olemaan nautinnollinen muttei nenäkäs, terävä muttei paasaava. Ajattelin luettuani, että kunpa olisin lukenut tämän kun olin itse teini, mutta totta puhuen uskon, että sen lukeminen nyt oli ihan yhtä arvokasta.” – Guardian

Holly Bourne
Englantilainen Holly Bourne kirjoittaa YA-romaaneja ja bloggaa feministisistä aiheista. Hänen lempivalitusaiheitaan ovat mielenterveysongelmiin liittyvä stigma, naisten oikeudet ja Keanu Reevesin näyttelijäntaitojen aliarvostus. Oonko ihan normaali? aloittaa Hollyn suorasukaisen, hykerryttävän hauskan ja feministisen Normaali-trilogian.

Holly Bourne
Oonko ihan normaali?

Alkuteos Am I Normal Yet?
Suomennos Kristiina Vaara
412 sivua

Holly Bourne

Kirjailija

Holly Bourne

Englantilainen Holly Bourne aloitti kirjoittajanuransa uutistoimittajana ja sai Best Print Journalist of the Year -palkinnon. Hän toimi kuusi vuotta k...