Tulenarkoja asioita on polttavan ajankohtainen romaani halusta hallita elämää, joka ei ole hallittavissa

27.3.2019

Yhdysvaltalaisen Celeste Ngn tarkkanäköinen romaani Tulenarkoja asioita osoittaa, mikä vaara piilee uskomuksessa, että sääntöjä noudattamalla voi hallita elämää. Romaanissa kaksi erilaista perhettä joutuu törmäyskurssille, ja se käsittelee suuria kysymyksiä: Mikä on oikein ja mikä väärin? Kenellä on oikeus olla äiti? Mitä voi antaa anteeksi? Tulenarkoja asioita on myynyt yli miljoona kappaletta kotimaassaan Yhdysvalloissa, jossa se pysyi New York Timesin bestsellerlistalla lähes vuoden. Goodreads-lukijat äänestivät sen parhaaksi romaaniksi vuonna 2017. Tuottaja ja näyttelijä Reese Witherspoon on ostanut teoksen tv-oikeudet ja tähdittää tulevaa minisarjaa.

Shaker Heights on menestyvien ihmisten lähiö, jossa jopa talojen väritys on soinnutettu kauniisti yhteen. Parhaiten täydellisyyden tavoittelu kilpistyy Elena Richardsonissa. Sitten idylliseen lähiöön saapuu kiehtovan salamyhkäinen Mia Warren – taiteilija ja yksinhuoltajaäiti – tyttärensä Pearlin kanssa ja vuokraa talonpuolikkaan Richardsoneilta. Richardsonin perheen lapset tuntevat heti vetoa säännöistä piittaamatonta kaksikkoa kohtaan. Kun Mia ja Elena joutuvat mielipiteissään vastakkain, Elena päättää selvittää, mitä Mia menneisyydessään salaa. Hänen pakkomielteestään eivät kuitenkaan maksa vain Mia ja Pearl – vaan myös hänen oma perheensä.

”Olisi vähättelyä sanoa, että rakastin tätä kirjaa… Se sai minut itkemään.”
– Reese Witherspoon

 ”Minulla ei ole aikaa lukea velvollisuudesta. Tämän luin siksi, koska nautin siitä, miten [Celeste Ng] kirjoittaa, ja koska olen fani.”
 – Roxane Gay

Celeste Ng, Tulenarkoja asioita
alkuteos Little Fires Everywhere
suomentanut Sari Karhulahti
384 sivua

Celeste Ng

Kirjailija

Celeste Ng

Kirjailija Celeste Ng kasvoi Shaker Heightsissa, Ohiossa, ja asuu nykyään Cambridgessa, Massachusettsissa. Ngn läpimurto oli jo hänen esikoisteoksensa...