Kiellettyä rakkautta jälleenrakennusajan Suomessa

14.3.2013

Paula Havasteen Kolme käskyä on itsenäinen jatko-osa romaaneille Kaksi rakkautta ja Yhden toivon tie. Samalla se päättää rohkeista Mäkisen naisista kertovan romaanisarjan. Kolmessa käskyssä eletään sotien jälkeistä jälleenrakentamisen aikaa. Salaisuuksien ja kielletyn rakkauden teemat saavat jatkoa, kun Annan tytär Raija etsii identiteettiään ja suuntaa elämälleen.

”Kun kaikkea tapahtunutta ajatteli, ymmärsi miksi heidät sota-ajan lapset oli opetettu kilteiksi ja kuuliaisiksi. Sellainen hänestäkin oli tullut: vähän ujo, hiljainen, vähään tyytyväinen ja ahkera. Kympin tyttö, jonka todistusta isä ylpeänä esitteli ja jonka äiti työnsi aina esittämään jotakin pianolla. Aina puhdas juhlamekko, aina kireät letit. Aina uudet vaatimukset ja velvollisuudet. Kolme käskyä: ole ahkera, kiltti ja siveä.”

Maisteriopintojensa loppusuoralla oleva Raija on tyytyväinen päästessään kesätöihin Rovaniemelle perustettavaan kotiseutumuseoon. Kodin painostava ilmapiiri jää taakse, kun Raija matkustaa Lappiin itsenäistymään ja tutustumaan uusiin ihmisiin ja asioihin. Modernin naisen mallia hakevan Raijan maailma törmää kuitenkin perinteisestä kulttuuristaan ylpeän mustalaismiehen elämään. Nuorta kansatieteilijää kiehtovat juuri Rainerin eksoottiset tavat ja kulttuuri, mutta jalat vie sittenkin alta miehen upea lauluääni ja tuoksu, joka on huumaava sekoitus hevosta, hikeä ja nahkaa.

Havaste kertoo jälleen maamme historiasta ja vanhoista tavoista elävästi ja viihdyttävästi. Taikausko, enteet ja kansanperinteet kulkevat sulavasti mukana tarinan kiinnostavana juonteena.

”Synnyin rovaniemeläiseksi vuonna 1962, paria vuotta myöhemmin kuin kirjani Raija viettää kesän silloisessa Rovaniemen kauppalassa. Vuosi 1957 oli erikoista aikaa. Pohjanhovin rannalta saattoi kuulla Ounaskosken kuohuvan vapaana viimeisiä aikoja, ja tukkilaiskisat ja tivoli kokosivat tuhatpäisen katsojajoukon kaikkialta Lapista. Lauantai-iltaisin keinuttiin lavoilla tangon tahdissa, ja nuoret naiset alkoivat vaatia itsenäisyyttä ja vapauksia”, Paula Havaste kertoo.

”Lapsena näin, kuinka värikäs historia teki Rovaniemestä legendaarisen kaupungin, Lapin portin. Kun halusin kirjoittaa tarinan itsenäistyvästä Raijasta, joka etsii elämälleen suuntaa jälleenrakennusajan Suomessa, sille oli helppo keksiä oikea paikka”, hän perustelee tarinan sijoittamista juuri Rovaniemelle.

Paula Havaste: Kolme käskyä
374 sivua

Paula Havaste

Kirjailija

Paula Havaste

FT Paula Havaste on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa Rovaniemellä. Nykyään hän asuu Nurmijärvellä. Havaste on työskennellyt toimittajana, kriitikkona...