Oivaltavasti rakennettu Kirjavarkaat kertoo miksi natsit tuhosivat osan Euroopan kirjallista kulttuuria

27.9.2016

Natsien harjoittamat vainot ulottuivat myös kirjoitettuun kulttuuriin: 1930-luvulla kymmeniä miljoonia kirjoja poltettiin ja ryöstettiin ympäri Eurooppaa. August-palkittu ruotsalainen kulttuurivaikuttaja Anders Rydell kuvaa kirjassaan Kirjavarkaat terävästi natsien tuhovimmaa, sen syitä ja seurauksia. Kiertäessään eurooppalaisia arkistoja ja kirjastoja hän kokoaa kammottavaa mutta kiinnostavaa kertomusta tuhojen taustalla vaikuttaneesta mentaliteetista. Rydell vierailee Suomessa 28.-30.10.2016.

Saksan 1930-luvun kirjarovioiden taustalla on niitä tuntemattomammaksi jäänyt tarina. Sen päähenkilöinä kilpailivat SS-johtaja Heinrich Himmler ja natsien pääideologi Alfred Rosenberg, jotka kumpikin halusivat hallita Euroopan kirjallista kulttuuria. Himmler rakensi jättimäistä ”valtion vihollisten” kirjallisuuskokoelmaa – ryöstämällä. Rosenbergin suunnitelma oli vielä mahtailevampi. Hänen kansallissosialistisen korkeakoulujärjestelmänsä piirissä kasvatettaisiin kolmannen valtakunnan eliittiä, ja sen tutkimuksilla oikeutettaisiin juutalaisten, romanien ja poliittisten vihollisten kansanmurhia.

Kirjavarkaat-kirjassaan Anders Rydell tutkii kammottavan absurdeja tapahtumia, joissa natsijohtajat yrittivät kilvan rakentaa ideologiaa valtakuntansa perustaksi. Eri puolilla Eurooppaa matkatessaan hän tapaa ihmisiä, jotka uutterasti etsivät arkistoista, kirjastoista ja yksityishenkilöiltä ryöstetyille kirjoille alkuperäisiä omistajia. Suurin osa teoksista ei koskaan löydä tietään kotiin, mutta yhdenkin kirjan paluulla on sen omistajalle suuri merkitys.

Kirjavarkaat on ajankohtainen muistutus kirjan, kirjallisuuden ja kirjoitetun kulttuurin merkityksestä ihmiselle ja ihmisyydelle. ”Me elämme aikana, jolloin viimeiset holokaustista elossa selvinneet ihmiset poistuvat pian keskuudestamme. Voimme vain toivoa, että kaikki, mitä olemme heiltä saaneet, riittää pitämään heidän muistoaan elossa. Kirjoittaessani tätä kirjaa tajusin, että nämä muistot ovat keskeisen tärkeitä, sillä juuri niistä natsien kirjavarkauksissa oli todellisuudessa kyse. Tarkoitus oli riistää ihmisiltä sanat ja kertomukset – takavarikoida ne lopullisesti.” – Anders Rydell kirjan alkusanoissa

Anders Rydell esiintyy Helsingin kirjamessuilla 28.10. ja 30.10.2016.

Anders Rydell
Kirjavarkaat
Natsi-Saksa kirjoitetun kulttuurin tuhoajana
Alkuteos Boktjuvarna – Jakten på de försvunna biblioteken
Suomennos Pekka Marjamäki
474 sivua

Anders Rydell

Kirjailija

Anders Rydell

Anders Rydell (s. 1982) on ruotsalainen kirjailija ja mediavaikuttaja. Hän on syntyjään Jönköpingistä ja työskennellyt useissa lehdissä mm. päätoimitt...