Milja Kauniston esikoisromaanin näyttämönä on rietas ja armoton keskiaika

14.1.2013

Milja Kauniston Synnintekijä (Gummerus) on historiallinen romaani, jonka päähenkilö on Turun piispa ja Sorbonnen yliopiston ainoa suomalaisrehtori, Olavi Maununpoika. Tarina etenee hengästyttävällä otteella ja kerronta on runsasta ja häpeilemätöntä. Kaunisto pohtii kirjassaan kiehtovalla tavalla uskontoa, ihmisyyttä ja seksuaalisuutta.

Olavi Maununpoika, kirkasotsainen pappisvihkimyksen saanut nuorukainen Itämaasta, aloittaa opintonsa Sorbonnen yliopistossa ja muuttaa nimensä komeaan latinankieliseen asuun, Olaus Magnus. Hän ystävystyy opiskelutoverinsa Miracle de Servièresin kanssa ja saa kutsun tämän perintölinnaan Etelä-Ranskaan. Yhteisestä kesästä tulee taitekohta Olauksen hurskaassa elämässä, oikea löytöretki yltäkylläisyyteen ja kiellettyyn intohimoon. Miraclen menneisyydestä paljastuva häpeällinen salaisuus muuttaa kaiken ja asettaa Olauksen koko minuuden koetukselle.

”’Naisen elämää!’ huudahdin. ’Minulle olisi hirmuisin kohtalo olla nainen. Nainen ei voi koskaan pystyä miehekkään jaloihin tekoihin, ei suuriin ajatuksiin.’

’Sanot noin, koska et itse asiassa tunne yhtäkään naista ja haluaisit tuntea, mutta sinulle ei sitä sallita. Olaus, oletko aivan varma että haluat papiksi?’ hän katsoi minua tarkkaavaisesti, silmissään vakava katse.”

Keskiaika on kiehtonut Milja Kaunistoa lapsuudesta asti. ”Kyseessä on ajanjakso, jonka liikkeellepanevina voimina ovat kauneus ja julmuus, pyrkimys korkeampaan ja lankeaminen helvettiin, äärimmäinen valta ja orjuus, nautinnonhalu ja pidättäytyminen. Moderni maailma on minulle toistaiseksi liian kyyninen kirjoituskohde. Halusin kirjoittaa ajasta, jossa ihmissielu oli armoa anova, avoin ja haavoittuvainen”, hän kertoo.

Milja Kaunisto, Synnintekijä
308 sivua
Ovh. 30,28 €

Milja Kaunisto

Kirjailija

Milja Kaunisto

Milja Kaunisto (s. 1976) on Etelä-Ranskassa asuva kirjailija ja musiikintekijä. Historiallisia romaaneja kirjoittaessaan Kaunisto tutkii vallan mekani...