Gummerukselle kolme kuudesta ehdokkuudesta Tulenkantaja-vientikirjapalkinnon saajaksi

15.2.2016

Kolme Gummeruksen kirjailijaa on ehdolla Tulenkantaja-vientikirjapalkinnon saajaksi: Selja Ahava romaanillaan Taivaalta tippuvat asiat, Anneli Kanto romaanillaan Pyöveli ja Iida Rauma romaanillaan Seksistä ja matematiikasta. Tulenkantaja-palkinto on Aamulehden ja Tulenkantajien kirjakaupan perustama vientikirjallisuuspalkinto, jonka arvo on tänä vuonna 10 000 euroa.

Ehdokaskirjat valitsi kirjallisuudentutkija Hanna Samolan johtama esiraati, johon kuuluivat Tulenkantajien kirjakaupan puolelta Sari Harsu, Juho Hakkarainen, Susanna Lankinen, Titta Minkkinen, Marjo Saarinen ja Solina Virta. Aamulehteä esiraadissa edustivat Nina Lehtinen ja Markus Määttänen. Esiraati perustelee valintoja seuraavasti.

Selja Ahavan Taivaalta tippuvat asiat kertoo sattumista, jotka muuttavat ihmisen elämän suunnan ilosta suruun, onnesta menetykseen tai tavallisesta arjesta käsittämättömään rikkauteen. Yksi teoksen kertojista on lapsi, jonka äiti kuolee yllättäen. Ahava kuvaa lapsen kokemaa surua, kaipuuta ja rakkautta vaikuttavasti mutta välttää sentimentaalisuuden. Romaani osoittaa elämän absurdiuden ja sattumanvaraisuuden, mutta myös sen jatkuvuuden. Äidin kertoma satu jää ainiaaksi kesken, mutta ratkaisematon tarina symboloi surun lisäksi toivoa.

Anneli Kannon Pyöveli kuvaa 1600-luvun Pohjanmaata ja Lyypekkiä pyövelin, tuomarin ja apteekkarin näkökulmista. Menneisyydestä kerrotaan uskottavasti, ilman tarpeetonta romantisoimista. Teoksen henkilöhahmot ovat samastuttavia, uskottavia, jännitteisiä ja moniulotteisia. Hahmot paljastavat itsestään lukuisia inhimillisiä puolia eivätkä ole määriteltävissä hyviksi tai pahoiksi. Teoksen groteskit kohtaukset sekä kauhistuttavat että naurattavat.

Iida Rauman romaanin Seksistä ja matematiikasta kertoja pyrkii laskemaan ja laskelmoimaan kaiken elämässään, mutta ei pysty kontrolloimaan ruumistaan. Kertojan kokema hallinnan menettäminen kertautuu romaanin miljöökuvauksessa. Teos kuvaa ympäristöä, jota ihminen on pyrkinyt hallitsemaan mutta jonka tuhoutumista se ei pysty enää estämään. Rauma kuvaa ihmisyksilöjen erityisyyttä ja erilaisuutta tuoreella tavalla. Romaani kahlitsee lukijan otteeseensa jo alkulauseellaan, joka on yksi kirjavuoden hätkähdyttävimmistä.

Voittajan valitsee raati, jonka puheenjohtajana toimii kirjailija Tuomas Kyrö. Hän toimii myös kirjailijan kummina maailmalle. Muut jäsenet ovat Ville Hytönen, Erkki Kiviniemi, Hanna Samola, Jouko Jokinen ja Markus Määttänen. Voittaja julkistetaan 19.3. Tampereella. Ahavan, Kannon ja Rauman lisäksi ehdolla ovat tänä vuonna Siiri Enoranta, Elina Hirvonen ja Laura Lindstedt. Viime vuonna Tulenkantaja-palkinnon sai Anni Kytömäki romaanillaan Kultarinta.

Kirjailijat

Anneli Kanto

Anneli Kanto on tamperelainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen esikoisromaaninsa Piru, kreivi, noita ja näyttelijä sai kiittävän vastaanoton ja ol...

Iida Rauma

Iida Rauma (s. 1984) on Turussa ja Helsingissä viihtyvä kirjailija ja valtiotieteiden maisteri, jonka esikoisromaani Katoamisten kirja (2011) oli Hels...

Selja Ahava

Selja Ahava (s. 1974) on kirjailija ja käsikirjoittaja. Ahavan esikoisromaani Eksyneen muistikirja (2010) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoe...