Elämäkerta valottaa legendaarisen Mannerheim-ristin ritarin Einar Schadewitzin vaiheita

16.10.2012

Ville Kaarnakarin Kuolema kolkuttaa – Mannerheim-ristin ritari Einar Schadewitz on ensimmäinen legendaarisesta sotasankarista kirjoitettu elämäkerta. Teos valottaa Schadewitzin elämänvaiheita suoraan talvisotaan johtaneesta varusmiespalveluksesta, sotavuosiin ja sen jälkeiseen työuraan puolustusvoimissa Haminassa. Kaarnakari kertoo sotasankarin huikean tarinan muun muassa Schadewitzin perikunnalta saadun aineiston perusteella.

Savolaissyntyinen Einar Schadewitz nousi kuuluisuuteen talvisodassa Summan taistelussa. Tarinan mukaan hän hyppäsi vihollisen panssarivaunun päälle, koputti kansiluukkuun ja huusi: ”Avvaa iivana, tiällä kuolema kolukuttelloo!” Taistelun melskeessä panssarivaunumiehistö ei saanut selvää huudosta ja luuli koputtajan olevan omia. Kun luukkua raotettiin, Schadewitz heitti panssarin sisään käsikranaatin. Legenda oli syntynyt.

Jatkosodassa Schadewitz taisteli Adolf Ehrnroothin johtaman Jalkaväkirykmentti 7:n riveissä. Hänen erikoisalaansa olivat tukikohtien tuhoaminen ja vanginsieppaus. Pelottoman taistelijan esimerkki kannusti myös muita sotilaita. Helmikuussa 1943 Einar Schadewitz nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi. Jatkosodan aikana Schadewitz osallistui muun muassa Summan, Siiranmäen ja Vuosalmen taisteluihin.

Kotiuduttuaan sodasta Einar Schadewitz hakeutui pian puolustusvoimien palvelukseen Haminaan. Schadewitzin työhakemuksen Kymen Jääkäripataljoonaa edeltäneeseen JR9:ään kerrotaan olleen postikortti, jossa luki: ”Haen paikkaa. Kaikki mitalit sodasta on.” Schadewitz valittiin, ja niin alkoi yli kaksikymmentä vuotta kestänyt ura puolustusvoimissa. Schadewitz työskenteli koko palvelusaikansa samassa joukko-osastossa, jonka nimi ehti vaihtua moneen kertaan. Pidetyn kouluttajan ura huipentui sotilasmestarin toimeen, johon Schadewitz valittiin vuonna 1967.

Kuolema kolkuttaa -kirja kertoo Einar Schadewitzista myös sotilasuran ulkopuolella. Schadewitz avioitui vuonna 1949 Raudusta evakkona paenneen ja sodassa lottana palvelleen Meeri Huuhkan kanssa. Perheeseen syntyi 50-luvulla kaksi poikaa. Jäätyään eläkkeelle Schadewitz työskenteli Haminan satamassa aina vuoteen 1979 asti. Rakas ampumaharrastus ja siinä kilpaileminen jatkuivat elämän loppuun asti. Schadewitz menehtyi syövän nujertamana helmikuussa 1981.

Kuolema kolkuttaa – Mannerheim-ristin ritari Einar Schadewitz
192 sivua

Ville Kaarnakari

Kirjailija

Ville Kaarnakari

Ville Kaarnakari on reservin majuri, rauhanturvaaja, kirjailija ja mainonnan tekijä. Häneltä on ilmestynyt aiemmin romaanit Operaatio Chevalier ja Übu...