Miten kuolla nuorena mahdollisimman myöhään? – Molekyylibiologian huippututkijan kirja summaa, mitä nykytiede kertoo meille pitkästä iästä

19.9.2022

Mitä voimme oppia pitkäikäisyydestä taaksepäin vanhenevalta meduusalta, ikääntymisen sääntöjä rikkovalta kaljumyyriköltä tai 5000 vuotta vanhalta puulta? Nicklas Brendborgin kirja Iätön meduusa ja ikuisen nuoruuden ihme summaa vetävästi ja viihdyttävästi, mitä nykytiede kertoo meille pitkästä iästä ja mihin kaikkeen – kuten vaikkapa vuoden mittaiseen paastoon tai oman DNA:n muokkaamiseen – ihminen on ollut aikojen saatossa valmis ikuisen nuoruuden saavuttamiseksi.

Brendborg käy kirjassaan läpi geenien ja perimän sekä elintapojen merkitystä ikääntymisessä. Hän kuljettaa lukijan ympäri maailmaa esitellen joukon poikkeuksellisen pitkään eläviä paikallisväestöjä Costa Ricasta Sardiniaan sekä liudan kiehtovia erikoisuuksia eläin- ja kasvimaailman pitkäikäisistä. Kirja antaa myös käytännön vinkkejä anti-agingista kiinnostuneille: miten ruokavalio, paastoaminen, alkoholi ja kahvi, liikunta, avantouinti ja saunominen, sosiaaliset suhteet ja vaikkapa verenluovutus tai arkinen hammaslangan käyttö voivat vaikuttaa eliniänodotteeseen.

Nicklas Brendborg (s. 1995) on molekyylibiologian postdoc-tutkija Kööpenhaminan yliopistossa. Hän kuuluu useisiin kansainvälisiin huippututkijaverkostoihin. Iätön meduusa ja ikuisen nuoruuden ihme oli kotimaassaan Tanskassa valtava myyntimenestys ja sen käännösoikeudet on myyty yli 20 maahan.

”Nautinnollista populaaritiedettä, täynnä mieleenpainuvia faktoja ja viisaita neuvoja."
- Daily Mail 

Nicklas Brendborg: Iätön meduusa ja ikuisen nuoruuden ihme – Mitä tiede kertoo meille pitkästä iästä
alkuteos Gopler ældes baglæns – videnskabens svar på et længere liv
Suomentanut Aki Räsänen
266 sivua
Ilmestyy myös äänikirjana, lukija Jukka Pitkänen

Nicklas Brendborg

Kirjailija

Nicklas Brendborg

Nicklas Brendborg on molekyylibiologian postdoc-tutkija Kööpenhaminan yliopistossa. Hän kuuluu useisiin kansainvälisiin huippututkijaverkostoihin.