Inkerinsuomalaisista kertova tietokirja ehdolla Vuoden historiateokseksi

17.12.2020

Kahden toimittajan Santeri Pakkasen ja Lea Pakkasen kiitetty tietokirja Se tapahtui meille – Isän ja tyttären matka inkerinsuomalaisuuteen on valittu Vuoden historiateos -palkintoehdokkaaksi. Historian Ystäväin Liitto on palkinnut mielenkiintoisia historiateoksia jo vuodesta 1973 alkaen. Voittaja julkistetaan 6.2.2021 Suomalaisilla historiapäivillä Lahden Sibelius-talossa.

Se tapahtui meille kertoo inkerinsuomalaisten vaietusta historiasta 1600-luvulta tähän päivään. Vainoa, karkotuksia, vankileirikokemuksia, venäläistämistä ja paluumuuttoa käsitellään sekä kirjailijoiden oman suvun kautta että yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Samalla teos venyttää totuttuja käsityksiä suomalaisuudesta ja valottaa sellaista kaistaletta Suomen historiassa, joka on jäänyt vähälle huomiolle.

Vuoden historiateos -palkinto myönnetään kirjalle, joka on erittäin ansiokkaasti edistänyt historiallisen tietämyksen laajenemista ja syvenemistä suomalaisen yleisön keskuudessa. Palkintolautakunnan jäsenet ovat professori Aura Korppi-Tommola, lehtori Vuokko Aromaa ja opetusneuvos Ville Marjomäki.

Lea Pakkanen
Lea Pakkanen (s. 1983) on toimittaja sekä sosiaali- ja kulttuuriantropologi, joka on työssään käsitellyt sotien ja konfliktien vaikutusta siviileihin. Hän tuli Suomeen 7-vuotiaana paluumuuttajana vuonna 1991.

Santeri Pakkanen
Santeri Pakkanen (s. 1950) on toimittaja, joka oli keskeisesti mukana, kun inkeriläisten oli jälleen mahdollista järjestäytyä ja aktivoitua Neuvostoliitossa 1980-luvulla. Hän muutti Suomeen 1991.

Kirjailijat

Lea Pakkanen

Lea Pakkanen (s. 1983) on toimittaja sekä sosiaali- ja kulttuuriantropologi, joka on työssään käsitellyt sotien ja konfliktien vaikutusta siviileihin....

Santeri Pakkanen

Santeri Pakkanen (s. 1950) on toimittaja, joka oli keskeisesti mukana, kun inkeriläisten oli jälleen mahdollista järjestäytyä ja aktivoitua Neuvostoli...