Hyvä Joel

Hyvä Joel on elämäkertaromaani suuresta suomalaisesta kirjailijasta Joel Lehtosesta, jonka syntymästä tulee marraskuussa 2006 kuluneeksi 125 vuotta.

Markku Turusen romaanissa Joelia katsovat naiset. Papinleski Augusta Wallenius ottaa ojanpenkalta löydetyn lapsen kasvatikseen ja kouluttaa hänet. Sylvia Avellanista tulee Joelin rakastajatar. Lydia Thomasson ryhtyy sairaalloisen kirjailijan taloudenhoitajaksi ja päätyy hänen vaimokseen.

Joel haluaisi hyväksyä sukujuurensa, äitinsäkin, mutta haaveet yhteiselämästä veljen perheen ja äidin kanssa eivät toteudu. Menestynyt kirjailija ei löydä tasapainoa elämäänsä sen enempää synnyinseudultaan Savosta, Helsingin kulttuuripiireistä kuin laajoilta ja lukuisilta ulkomaanmatkoiltaankaan.

Lapsuutensa Savonlinnassa, Lehtosen maisemissa,kasvanut Turunen on perehtynyt klassikkokirjailijanelämään ja teoksiin. Hänen kiinnostuksensaaiheeseen lähtee hylätyn lapsen kokemuksesta, jokavarjostaa Joelin elämää loppuun asti.

Hyvä Joel onkin paitsi kertomus kirjailija JoelLehtosen elämästä myös romaani ihmisestä, jollelapsuudenkokemukset ovat kipeät. ”Minkä teteette yhdelle näistä pienimmistä, sen te teetteminulle.”

Markku Turunen

Kirjailija

Markku Turunen

Markku Turunen on syntynyt vuonna 1952 Suonenjoella ja asunut lapsuus- ja nuoruusvuotensa Savonlinnassa. Pisimpään hän on asunut Joensuussa, jossa hän työskenteli kirjastonhoitajana. Nykyisin hän asuu Tampereella ja on vapaa kirjailija. Markku Turunen on purevan satiirin ja hiljaisen huumorin taitaja. Hän on julkaissut nuortenkirjoja, romaaneja ja novellikokoelmia sekä kirjoittanut kuunnelmia, näytelmiä ja tv-käsikirjoituksia. Turuselle myönnettiin vuoden 2008 Savonia-kirjallisuuspalkinto esseekokoelmasta Löytötavaraa ja vuoden 2011 Kaarlen palkinto romaanista Juuston pimeä puoli. Turunen harrastaa kuvien tekoa ja vapaita vesiä.

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 300
  • Kirjastoluokka 84.2
  • ISBN 9512071975
  • Gummerus kustannus, 2006

Kirjailijan tuotantoa