Evakkotie

”Monilla evakoilla koko myöhempi elämä on osoittautunut evakkotieksi.” - Iris Saloranta, Evakkolapset ry:n puheenjohtaja

Miltä tuntuu pakkolähtö omasta kodista ja pako kohti tuntematonta? Millaisia jälkiä kotiseudun menettäminen jättää sieluun?

Anne Kuorsalon ja Iris Salorannan Evakkotie jatkaa siitä, mihin kaksikon vuonna 2005 ilmestynyt Evakkolapset-kirja jäi. Kirjassa evakkovaellukseen vuosina 1939 ja 1944 osallistuneet karjalaiset muistelevat lähtöään kotiseuduiltaan sodan myllerryksessä. Pitkä matka evakkotiellä kohti tuntematonta ja epävarmuus läheisten tulevaisuudesta eivät unohdu matkalaisten mielistä koskaan.

Evakkotie kuvaa ilmiöön liittyvät historialliset tapahtumat ja taustat. Siinä on myös psykologista tietoa evakkotraumojen kääntämisestä voimavaroiksi. Pääosa kirjasta koostuu kuitenkin evakkotiellä matkanneiden henkilökohtaisista kokemuksista. Kirjassa on myös artikkeli kesällä 2006 järjestettävästä Evakkovaellus-tapahtumasta, jossa evakot ja heidän omaisensa pääsevät kokemaan evakkovaelluksen uudelleen Vironlahdelta pitkin vanhaa museotietä. Samaa reittiä kulkivat myös evakot ensin talvisodan kuukausina 1939–40 ja sitten kesäkuussa 1944, kun Neuvostoliitto oli aloittanut suurhyökkäyksen Karjalan kannaksella.

Kirjailijat

Anne Kuorsalo

YTM Anne Kuorsalo on ollut toimittajana Moskovassa vuosina 1989-1995. Hän on ollut tekemässä useita Venäjä-aiheisia teoksia ja toimittanut teokset Evakkolapset (Ajatus Kirjat 2005), Evakkotie (Ajatus Kirjat 2006) ja Sodan haavoittama lapsuus (Ajatus kirjat 2010) yhdessä Iris Salorannan kanssa.

Iris Saloranta

Iris Saloranta on Evakkolapsiyhdistyksen varapuheenjohtaja. Hän on siirtynyt lastensuojelutyöstä tekemään evakkolapsityötä kuvataiteen keinoin.

Saloranta on toimittanut teokset Evakkolapset (Ajatus Kirjat 2005) ja Evakkotie (Ajatus Kirjat 2006) yhdessä Anne Kuorsalon kanssa.

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 220
  • Kirjastoluokka 92.73
  • ISBN 9512072580
  • Gummerus kustannus, lokakuu 2006

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS