Vasemmalta ohi

Vasemmalta ohi

Vasemmalta ohi

Kylmässä sodassa Suomen oli järjesteltävä suhteensa Neuvostoliittoon kahdenvälisesti. Vuodesta 1948 näitä suhteita määritteli YYAsopimus. Miten Suomi selvisi taiteilusta idän ja lännen välissä?

Vasemmalta ohi arvioi Suomen asemaa ja ulkopolitiikkaa siihen liittyneen valtataistelun näkökulmasta. Ketkä halusivat sitoa maansa tiukemmin Neuvostoliiton valvontaan? Olivatko johtavat kommunistit Neuvostoliiton ostamia vakoilijoita? Pelasiko Urho Kekkonen asemansa turvaamiseksi Kalevi Sorsan ja KGB:n kanssa keskustajohtajat paitsioon? Ketkä vakoilivat ja ketkä harjoittivat hyväksyttävyyden rajoissa tarpeellista yhteistyötä?Helsingissä vaikutti satapäinen KGB:n ja Stasin avustajajoukko 1970- ja 80-luvuilla. Tämän armeijan kanssa harjoitetulla yhteistyöllä hankittu ”Moskovan luottamus” oli poliittista pääomaa, jonka pohjalta jaettiin virkoja ja ministerinpaikkoja.

Kirja nojautuu suomalaisen aineiston ja tutkimusten ohella DDR:n ulkoministeriön, johtavan puolueen SED:n ja turvallisuuspoliisin Stasin arkistoihin. Lisäksi käytössä on ollut KGB:n arkistotietoja.

Alpo Rusi

Kirjailija

Alpo Rusi

Suurlähettiläs, VTT Alpo Rusi (s. 1949) on aiemmin julkaissut Suomen ulkopolitiikkaa ja lähihistoriaa käsitteleviä teoksia, kuten Mariankadun puolelta (Otava 2000), Ei enää erityistapaus (WSOY toim. 2003), Vasemmalta ohi (Gummerus 2007) ja Tiitisen lista (Gummerus 2011). Kansainvälisen politiikan alalta tunnettuja teoksia on esimerkiksi Dangerous Peace: New Rivalry in World Politics (Westview 1977, Colorado), joka joka sai hyvän vastaanoton kansainvälisissä alan julkaisuissa ja After the Cold War: Europe´s New Political Architecture (St. Martin’s Press 1991), joka oli Macmillan-kustantamon ehdokas Woodrow Wilson-palkinnon saajaksi 1992. www.alporusi.fi. Twitter: @RusiAlpo

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 572
  • Koko 145 x 214 mm
  • Kirjastoluokka 99.1
  • ISBN 9789512074846
  • Gummerus kustannus, lokakuu 2007

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS