Juoksija

Julkea satiiri uuden vuosituhannen ihmisestä

"Viime aikoina olen pohtinut, kuinka korkealle askeltiheyden voi nostaa. Mikäli esteitä ei olisi, riittävän tiheän frekvenssin saavuttanut juoksija kohoaisi lopulta lentoon. Aavistelen, että rajoittava tekijä ovat kädet eivätkä jalat."

Jussi Siirilä kertoo häpeämättömän terävästi ajastamme, jossa kaikki on mahdollista ja lähes kaikki sallittua. Kun huippumotivoidun yksilön tahtotila hehkuu punaisena, rajanvetoon laillisen ja laittoman välillä ei aina ole aikaa.


Juoksija on tarina miehestä, joka ylittää rajan. Matti Järvi on helsinkiläinen markkina-analyytikko, joka luokittelee työkseen kuluttajia. Työtoverit tuntevat hänet rautaisena ammattilaisena, intohimoisena juoksijana ja palapeliharrastajana. Vain äiti tietää, että syntyjään hän on Oula Näkkäläjärvi, kittiläläisen sorakuopan reunalla varttunut neljäsosakoltta. Matti Järvi on rakentanut itsestään uuden miehen pala palalta ja laserin tarkkuudella.

Rakennelma notkahtaa, kun alakertaan muuttaa väärään kuluttajaluokkaan kuuluva somaliperhe. Järvi tekee poikkeuksellisen siirron, jolloin tapahtumien odottamaton pyörre imaisee hänet hengästyttävälle matkalle halki pakolaisten täyttämän Euroopan. Matkaseurakseen hän saa somalipoika Osmanin, jolla on terävä kieli ja jalat maassa. Juoksija on vauhdikas matkaromaani ja pakotarina, joka kasvaa huikeaksi odysseiaksi. Se hahmottelee viiltävän hauskan muotokuvan miehestä, joka luuli pystyvänsä kaikkeen.

"Lukekaa Jussi Siirilän Juoksija!!!!!! Nauroin Hotakaisen Juoksuhaudantietä kyyneleet silmissä, mutta tämä on vieläkin herkullisempi –  minun mielestäni."
- Leena Lumi

Jussi Siirilä

Kirjailija

Jussi Siirilä

Jussi Siirilä (s. 1967) asuu Kemissä. Hän on työskennellyt vapaana kirjailijana yli 10 vuotta ja julkaissut 11 kirjaa. Koulutukseltaan hän on kemian alan diplomi-insinööri. Hän on työskennellyt muun muassa tutkijana syöpälääkettä kehittävässä tutkimusryhmässä, opettajana yliopistossa ja ammattioppilaitoksessa, aluemyyjänä, varastomiehenä ja ohjelmistosuunnittelijana. Jussi Siirilä sai Gummeruksen Kalle Päätalo -palkinnon 2002 ja Lapin kirjallisuuspalkinnon 2022.

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 256
  • Koko 145 x 219 mm
  • Kirjastoluokka 84.2
  • ISBN 9789512078929
  • Gummerus kustannus, maaliskuu 2009

TUTUSTU MYÖS