Roihankorpi

Komea romaani jälleenrakennuksen ajasta

Roihankorpi on syrjäinen kylä Lounais-Lapissa. Sodan jälkeen sinne on asutettu evakoita pienviljelijöiksi. Soiden ja sankkojen kuusikoiden keskeltä pitäisi löytyä edellytykset tulevaisuudelle ja toimeentulolle. Ne, jotka joutuvat tätä herrojen suunnitelmaa itse käytännössä toteuttamaan, eivät tee sitä manailematta.

Pitkän evakkotien päätteeksi Paanasen perhe päätyy asutustilalleen vuonna 1949. Petsamossa omistettu varallisuus on kulunut Norjan ja Ruotsin kautta kulkeneen matkan aikana olemattomiin, ja perheen isä riutuu keuhkotaudin kourissa, kunnes kaatuu suorilta jaloiltaan.

Paanasen Maija ottaa yksin vastuun perheestä. Nöyryyttävien kokemusten jälkeen hän huomaa, että viranomaisilta on turha apua kerjätä. Vasta ajan myötä elämä hieman helpottuu ja katras varttuu lähteäkseen maailmalle.

Mauri Paasilinnan Roihankorpi on komea romaani Suomen jälleenrakennuksesta ja ihmisistä, joiden oli pakko kamppailla ja jaksaa. Ennen muuta se on tarina raivaajaäidistä, joka antoi omilleen periksiantamattomuuden perinnön.

Tämä sepitteellinen romaani perustuu väljästi Mauri Paasilinnan perheen vaiheisiin ja kokemuksiin sotienjälkeisenä aikana.
Mauri Paasilinna

Kirjailija

Mauri Paasilinna

Mauri Paasilinna on syntynyt vuonna 1947. Hän on tehnyt monenlaisia töitä ennen kirjailijaksi ryhtymistään: ollut metsätöissä, asiapoikana, rakennuksilla ja tehdastyöläisenä, sosiaaliohjaajana, sosiaalisihteerinä, piirisihteerinä ja tiedotussihteerinä. Hänen harrastuksiaan ovat mm. metsästys ja kalastus, yhdistystoiminta, valokuvaus ja pistooliammunta.

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 234
  • Koko 145 x 218 mm
  • Kirjastoluokka 84.2
  • ISBN 9789512080533
  • Gummerus kustannus, elokuu 2009