Little Been tarina

Little Been tarina

Little Been tarina

Syvältä viiltävä ja häikäisevä romaani, joka voisi olla tosi

Kuusitoistavuotias nigerialaistyttö Little Bee lähtee luvatta kahden pitkän vuoden jälkeen pakolaiskeskuksesta Englannin maaseudulla. Hän on yksin vieraassa maassa kädessään kulunut käyntikortti. Little Bee ja Sarah O’Rourke kohtasivat vuosia sitten nigerialaisella rannalla dramaattisissa olosuhteissa, ja lyhyt kohtaaminen jätti pysyvät jäljet molempiin naisiin.

Sarah on juuri jäänyt leskeksi ja hänen nelivuotias poikansa Charlie on päättänyt Batman-asussa suojella äitiään kaikelta pahalta. Eräänä päivänä Little Bee ilmestyy heidän ovelleen. Lyhyen kesän jälkeen naiset löytävät itsensä tutulta rannalta – kuoleman uhallakin.


Little Been tarina on hätkähdyttävän uskottava kertomus tavallisista ihmisistä epätavallisissa olosuhteissa. Vuorotellen Little Been ja Sarahin äänellä kerrottu tarina on täynnä kyyneleitä, suloisen katkeraa huumoria ja elämäniloa. Kirja pakottaa ajattelemaan, missä kulkee velvollisuuden ja vapaaehtoisen auttamisen raja.

Little Been tarina on kirja, jonka lopussa Little Bee on vääjäämättä löytänyt tiensä lukijan sydämeen.

”Sokeeraava, mielenkiintoinen ja syvästi koskettava, suurenmoinen romaani. Tarkkanäköisen ja sukkelan dialogin lisäksi tunteella ladattu juoni ja elävät kuvaukset henkilöiden eettisistä valinnoista haastavat käsityksemme sivistyneisyydestä.”
–  Independent

”Hienoa tasapainoilua kauhistuttavan murheen ja loistavan huumorin välillä. 
– Observer

”Onko minun syyni, etten näytä englantilaistytöltä enkä puhu kuin nigerialainen? No, kuka on väittänyt, että englantilaistytön ihon pitäisi olla yhtä vaalea kuin pilvet, jotka lipuvat hänen kesiensä yli? Kuka on väittänyt, että nigerialaistytön pitäisi puhua rikkonaista englantia, aivan kuin englanti ja igbo olisivat törmänneet yhteen korkealla ilmakehässä ja sataneet hänen suuhunsa kuurosateena, joka melkein hukuttaa hänet ja jättää hänet kakomaan suloisia tarinoita kirkkaista Afrikan väreistä ja paistetun jauhobanaanin mausta? Ei kuten tarinankertoja, vaan kuten pelastunut tulvan uhri, joka yskii keuhkoistaan siirtomaavettä.”

Chris Cleave

Kirjailija

Chris Cleave

Englantilainen Chris Cleave (s. 1973) on palkittu, omaääninen kirjailija, jonka kansainvälinen läpimurtoromaani oli hänen toinen romaaninsa Little Been tarina (suom. 2011). Sen oikeudet on myyty yli 20 maahan. Cleaven ensimmäinen romaani Poikani ääni (suom. 2012) palkittiin vuonna 2006 mm. arvostetulla Somerset Maugham -palkinnolla. Cleaven uusimmat romaanit Voittamaton (2014) ja Sodassa ja rakkaudessa (2016) ovat olleet lukijoiden suosiossa. Cleave asuu Lontoossa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 375
  • Koko 140 x 200 mm
  • Alkuteos The Other Hand
  • Suomentaja Irmeli Ruuska
  • Kirjastoluokka 84.2
  • ISBN 9789512084012

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS