Nuotiolla

Nuotio on yhä suomalaisen kulttuurin ja mielen ydintä. Identiteettimme on peräisin yhtä paljon nuotiopiiristä kuin pöytien ympäriltä. Nuotiolla-kirja avaa tulistelun perinnettä kaupunkilaistuneelle nykysuomalaiselle ja herättää nuotioiden ääressä viihtyneissä muistoja ja mielikuvia.

Visuaalinen tietokirja tarkastelee nuotioihin liittyvää kulttuuriperinnettä ja sen suomalaiseen eräkulttuuriin kiteytynyttä ominaislaatua. Tarinat ja kuvat lisäävät tietämystä nuotion oikeasta käsittelystä ja eri tavoista hyödyntää tulta luonnossa liikuttaessa. Teos kertoo olennaisen siitä, mitä tulien sytyttäjän tulee Suomessa tietää.

Nuotiolla on hahmottunut yli viidentoista vuoden aikana neljän toimittajan – retkiveikkojen – syksyisistä pohdinnoista yhteisen nuotion äärellä Suomen erämaissa. Retkiveikkojen ryhmä syntyi, kun neljä ammatillisissa yhteyksissä tutustunutta miestä oli pannut merkille toistensa intohimoisen retkeilyharrastuksen. Kerran päätettiin kokeilla yhteistä vaellusretkeä – ja siitä tuli tapa. Tekstin ja valokuvien tunnelmasta välittyy kirjan tekijöiden vankka kokemus ja intohimo tulen räiskeeseen.

”Iltatulen ääressä olemme nauraneet vedet silmissä sattumuksille ja kaskuille, hiljentyneet onnettomista kohtaloista kertoviin tarinoihin, oppineet toisten kokemuksista lukuisia arkisen elämän niksejä, laittaneet yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuksia parempaan järjestykseen.”

Kirjailijat

Pekka Laine

Pekka Laine työskenteli yli puolet urastaan toimittajana Yleisradion uutis- ja ajankohtaisohjelmissa ja toimi pitkään Suomen Journalistiliiton puheenjohtajana.

Pertti Rovamo

Pertti Rovamo on rantasalmelainen retkeily- ja veneilytoimittaja, joka kirjoitti Erä-lehteen retkeilystä parinkymmenen vuoden ajan ja laati muun muassa varustetestejä. Teoksissaan Rovamo on käsitellyt muun muassa umpihankihiihtoa, suomalaisia puuveneitä sekä retkeilyä. Vuonna 2014 ilmestyi ensimmäinen teos Nuotiolla yhdessä Pekka Laineen kanssa. Kaksikon toinen teos Retkelle! Vinkkejä luontoon lähtijälle ilmestyi maaliskuussa 2019.

Uutiset

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 133
  • Koko 205 x 240 mm
  • Kirjastoluokka 79.4
  • ISBN 9789512088355
  • Gummerus kustannus, syyskuu 2014

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS