Yksin Berliinissä

Yksin Berliinissä

Yksin Berliinissä

”Kaikkien aikojen hienoin kirja saksalaisten vastarinnasta.” – Primo Levi

”Tämä on kuva pienen ihmisen kapinasta: vaarallinen, sekava, vastuuton, perverssi, urhea ja lähes täysin hyödytön.” – Guardian

Berliini 1940. Pelon ja väkivallan kaupunki. 55 Jablonski Strassen asukkaat yrittävät kukin tavallaan selvitä natsihallinnon alla: öykkärimäiset Persicket ovat natsilojalistejä, kun taas eläkkeellä oleva tuomari Fromm ja tavallinen saksalainen pariskunta, Otto ja Anna Quangel, elävät hiljaiseloa.

Quangelit saavat kuulla, että heidän poikansa on kuollut länsirintamalla. Sokki herättää heidät passiivisuudesta, he käynnistävät vastarintakampanjan ja samalla vaarallisen kissa ja hiiri -leikin kunnianhimoisen Gestapo-etsivän kanssa. Seurauksena on sarja petoksia ja murhia, ja piinallisen hitaasti silmukka Quangelien kaulan ympärillä kiristyy.

Yksin Berliinissä on uudelleenlöydetty klassikko, kuvaus tavallisen ihmisen halusta elää ihmisarvoista elämää hirvittävissä olosuhteissa ja siitä, mitä sen eteen on valmis uhraamaan.

”Lopussa teos yltää todelliseen traagiseen suuruuteen samalla kun se tunteilemattomasti kuvaa hiljaista rohkeutta ja osoittaa, ettei inhimillinen arvokkuus tuhoudu täysin edes kaikkein hirvittävimmissä olosuhteissa.” – Independent
Hans Fallada

Kirjailija

Hans Fallada

Hans Fallada (1893–1947) oli saksalainen kirjailija, joka kasvoi varakkaassa perheessä kirjojen keskellä. Nuoruudessa hän kuitenkin eristäytyi ikätovereistaan. Parhaan ystävänsä kanssa Fallada päätti 18-vuotiaana tehdä kaksoisitsemurhan kaksintaistelun muodossa. Hänen ystävänsä ampui ohi, mutta Fallada ei. Syyllisyys ajoi hänet lopullisesti masennukseen, huumeisiin ja alkoholismiin, joiden seurauksiin hän vuonna 1947 kuoli, juuri ennen kuin Yksin Berliinissä ilmestyi.

Uutiset

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 766
  • Koko 151 x 228 mm
  • Alkuteos Jeder stirbt für sich allein
  • Suomentaja Ilona Nykyri
  • Kirjastoluokka 84.2
  • ISBN 9789512089147
  • Gummerus kustannus, syyskuu 2013

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS