Trotski

Lev Trotski (1879–1940), oikealta nimeltään Lev Bronstein, oli bolševikkivallankumouksen johtohahmoja Leninin ohella. Häntä pidetään myös puna-armeijan luojana ja yhtenä tärkeimmistä vallankumouksen ideologeista. Vaikka Lenin kuolinvuoteellaan testamenttasi Neuvostoliiton johdon Trotskille, onnistui Josif Stalin kaappaamaan vallan omiin käsiinsä. Trotski joutui maanpakoon, mutta sekään ei riittänyt Stalinille: diktaattorin määräyksestä NKVD murhasi Trotskin Meksikossa 1940.

Trotski on ensimmäinen Suomessa ilmestynyt elämäkerta tästä vallankumousmiehestä, jonka perintö elää vielä tänäkin päivänä trotskilaisten ja globaalin kapitalismin vastustajien piirissä. Populaaristi kirjoitettu elämäkerta luotaa Trotskin kautta Venäjän ja Neuvostoliiton 1900-luvun luonnetta ja henkeä. Christer Pursiainen valaisee myös Trotskin ja bolševikkien Suomi-suhdetta: mukana on uutta tietoa Trotskin oleskelusta Suomessa 1905, Suomen roolista Trotskin toimiessa sotakomissaarina, Suomen sekaantumisesta sotaan bolševikkeja vastaan ja Trotskin ajatuksista talvisodasta.

Christer Pursiainen

Kirjailija

Christer Pursiainen

Christer Pursiainen (s. 1959) on valtiotieteen tohtori ja kirjoittanut lukuisia teoksia Venäjän ja Neuvostoliiton historiasta ja politiikasta. Nykyisin hän toimii Itämeren valtioiden neuvoston sihteeristössä Tukholmassa vanhempana neuvonantajana.

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Nidottu
  • Sivumäärä 448
  • Koko 110 x 178 mm
  • Kirjastoluokka T 99.1
  • ISBN 9789512090204
  • Gummerus kustannus, marraskuu 2012

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS