Dachaun vapauttaja

Dachaun vapauttaja

Dachaun vapauttaja

Omapäisen yhdysvaltalaisupseerin Felix Sparksin ja hänen jalkaväkiyksikkönsä 500 päivän sotaretki alkoi Sisilian maihinnoususta heinäkuussa 1943.

Mikään muu yhdysvaltalainen jalkaväkiyksikkö ei taistellut yhtä paljon tai kärsinyt raskaampia tappioita kuin Sparksin johtamat joukot. Sparks osallistui neljään maihinnousuun ja yleni kapteenista everstiksi johtaessaan miehiä ensin Sisiliassa, sitten Italian ja Ranskan vuoristossa ja lopulta katkerissa talvitaisteluissa Kolmannen valtakunnan rajoilla, fanaattisia SS-joukkoja vastaan. Kun voitto oli käden ulottuvilla, Sparks joutui kammottavaan koetukseen: kykenikö hän kaiken kokemansa jälkeen vastustamaan halua kostaa saksalaisille sotilaille, jotka olivat aiheuttaneet mittaamatonta kärsimystä ja kurjuutta keskitysleirissä?

Historiantutkija Alex Kershaw kertoo tarinan yhden miehen ihmeellisestä sankariretkestä viiden vuoden arkistotutkimuksen ja Sparksin rinnalla sotineiden miesten haastattelujen pohjalta.


”Voimakas ja loistavasti kerrottu tarina sodan sankaruudesta ja kauhuista. Sitä on mahdotonta lopettaa kesken. Välttämätöntä luettavaa kaikille, jotka pitivät Taistelutovereista.” Lynne Olson, Citizens of London -kirjan kirjoittaja

Kirjailija

Alex Kershaw

Brittiläissyntyinen Alex Kershaw asuu Williamstownissa, Massachussettsissa ja on aiemmin kirjoittanut usieta menestyneitä, toista maailmansotaa käsitteleviä kirjoja sekä elämäkerrat Robert Capasta ja Jack Londonista.

Uutiset

Kirjan tiedot

  • Sivumäärä 440
  • Alkuteos The Liberator: One Word War II Soldier's 500-Day Odyssey from the Beaches of Sicily to the Gates of Dachau
  • Suomentaja Simo Liikanen
  • ISBN 9789512093861
  • Gummerus kustannus, lokakuu 2013

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS