Salaisen sodan asiamies

Salaisen sodan asiamies

Salaisen sodan asiamies

Salainen partiomies, asekätkijä, Stella Polaris -operaation valmistelija, Nato-maiden tiedustelija, Pääesikunnan silmä Suezilla… Paavo Suoranta teki käytännön toimijana huikeamman tiedustelu-uran kuin kukaan muu suomalainen.

Paavo Suorannan elämä kietoutuu mielenkiintoisella tavalla Suomen kohtalonhetkiin. Hän syntyi isänmaan aamunkoitteessa 1917,oli suojeluskunta-aktiivi, suoritti varusmiespalveluksen sotasankari Lauri Törnin kanssa ja toimi talvisodassa sissiosastossa. Suoranta jatkoi välirauhan aikana partiointia siviilivaatteissa Kannaksella ja teki jatkosodassa lukuisia kaukopartiomatkoja, mistä hänelle myönnettiin Mannerheim-risti. Hän osallistui asekätkentään sekä laskuvarjojen ja radioiden kuljetukseen Tornionjoen yli. Pekka Turusen tutkimus tuo myös lisävaloa Stella Polaris -hankkeeseen ja ensimmäiseen YK-operaatioon Suezin kriisin aikana.

1940-luvun lopulta alkanut suomalaisten yhteistyö länsitiedustelun kanssa on aiemmin leimattu yksittäisten miesten jopa maanpetolliseksi toiminnaksi. Salaisen sodan asiamies kumoaa nämä väitteet. Turusen teos osoittaa, että länsitiedustelussa oli mukana Pääesikunta ja Rajavartiolaitoksen upseereita.

”Tätä teosta ei voine sivuuttaa kukaan, joka haluaa tutkia tiedustelun historiaa Pohjolassa.”
- Jukka Rislakki, Helsingin Sanomat

”Turusen teos on vahvasti dokumentoitu.”
- Lassi Saressalo FT, dosentti, Agricola
Pekka Turunen

Kirjailija

Pekka Turunen

KTT Pekka Turunen (s. 1970) on monitieteellisen väitöskirjansa jälkeen toiminut mm. tutkimusjohtajana Kuopion yliopistossa. Turunen on historian jatko-opiskelija Joensuun yliopistossa. Hän on myös toimittanut TV-dokumentin Jatkosodan agenttikoulu. Vuoden 2006 ajan Turunen oli vierailevana professorina New Hampshiren yliopistossa Yhdysvalloissa.

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 319
  • Koko 155 x 214 mm
  • Kirjastoluokka 99.1
  • ISBN 9789512094257
  • Gummerus kustannus, kesäkuu 2013

TUTUSTU MYÖS