Me tarvitaan uudet nimet

Me tarvitaan uudet nimet

Me tarvitaan uudet nimet

Booker-ehdokas (2013)
National Book Award ”5 under 35” (2013)

”Me ollaan menossa Budapestiin: Sbho, Chipo, Stina, Kovanaama, Luojatietää ja minä. Me mennään vaikka me ei saataisi ylittää Mzilikazi Roadia, vaikka Kovanaaman pitäisi vahtia sen pikkusiskoa Rahtua ja vaikka äiti ottaisi minut ihan kokonaan hengiltä jos saisi tietää. Me vaan mennään. Budapestissa on guavoja, joita me voidaan varastaa, ja tässä kohtaa tekisin mitä vaan guavojen takia. Me ei syöty mitään aamulla ja tuntuu siltä että joku on ottanut lapion ja kaivanut vatsani typötyhjäksi.”
Kulta on vasta kymmenvuotias, mutta hänen on selviydyttävä hajoavan, väkivaltaisen maailman karikoista. Zimbabwessa Kulta ystävineen käy guavavarkaissa, yrittää saada vauvan pois Chipon vatsasta ja pitää kiinni muistoista ajalta Ennen. Ennen kuin sotilaskaartit tuhosivat heidän kotinsa, ennen kuin koulut suljettiin, ennen kuin heidän isänsä lähtivät vaarallisiin töihin vieraille maille.

Mutta Kulta saattaa pelastua; hänellä on täti Amerikassa. Hän matkustaa uuteen maailmaan etsimään Amerikan kuuluisaa yltäkylläisyyttä ja joutuu toteamaan, että maahanmuuttajana hänen mahdollisuutensa ovat rajatut.
NoViolet Bulawayo

Kirjailija

NoViolet Bulawayo

NoViolet Bulawayo (s. 1981) on syntynyt Tsholotshossa vuosi Zimbabwen itsenäistymisen jälkeen. Kahdeksantoistavuotiaana hän muutti Kalamazoohon Michiganin osavaltioon. Vuonna 2009 hän voitti afrikkalaisille kirjailijoille tarkoitetun Caine-palkinnon. Hänen novellejaan on julkaistu lukuisissa amerikkalaisissa kirjallisuuslehdissä, ja nykyään hän opiskelee Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa. Me tarvitaan uudet nimet on vuoden 2013 kirjallinen sensaatio, ja Bulawayo kuuluu mm. Chimamanda Ngozi Adichien ja Taiye Selasin kanssa uuden vuosituhannen merkittävimpiin afrikkalaisiin kirjailijoihin.

Uutiset

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Muu
  • Sivumäärä Noin 300
  • Alkuteos We Need New Names
  • Suomentaja Sari Karhulahti
  • Kirjastoluokka 84.2
  • ISBN 9789512095438
  • Gummerus kustannus, tammikuu 2014

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS