Etupiirin ote

Etupiirin ote

Etupiirin ote

”Suomen valtioentiteetti on ollut runsaat 300 vuotta euraasialaisen suurvallan etu- ja vaikutuspiirissä. Tämä on seurausta maantieteestä, kansainvälisen järjestelmän shokeista yhtä paljon kuin historiastakin, mutta myös omista valinnoistamme.”

Presidentin neuvonantaja, tutkija ja kirjailija, VTT Alpo Rusi on nähnyt aitiopaikalta lähihistorian merkittävät käänteet. Tässä kirjassa hän kuvaa Suomen asemaa läntisten ja itäisten mahtien rajamaana alkaen Narvan taistelusta, ohi autonomian ajan ja Neuvostoliiton, kohti vuoden 2014 aikana eskaloitunutta lähialuekriisiä.

Suomi otti 1990-luvulla vahvan roolin osana Euroopan unionia ja Balkanin kriisin ratkaisuja. Maailman turvallisuusrakenteiden ison kuvan muuttuessa 2000-luvun alusta lähtien Suomen ulkopoliittinen johtojärjestys alkoi hajota ja yhteisten kansallisten tavoitteiden luominen vaikeutua.

Näkijä, kokija ja tekijä analysoi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa eikä kaihda paljastaa lähihistorian salattujakaan taustoja. Hän tarjoaa myös näkemyksen, mitä Suomen tulisi tehdä.

Historia opettaa, että Suomen tulee hoitaa viisaasti suhdettaan idän naapurin kanssa, mutta olosuhteiden muuttuessa ei patenttiratkaisuja ole aina tarjolla.
Alpo Rusi

Kirjailija

Alpo Rusi

Suurlähettiläs, VTT Alpo Rusi (s. 1949) on aiemmin julkaissut Suomen ulkopolitiikkaa ja lähihistoriaa käsitteleviä teoksia, kuten Mariankadun puolelta (Otava 2000), Ei enää erityistapaus (WSOY toim. 2003), Vasemmalta ohi (Gummerus 2007) ja Tiitisen lista (Gummerus 2011). Kansainvälisen politiikan alalta tunnettuja teoksia on esimerkiksi Dangerous Peace: New Rivalry in World Politics (Westview 1977, Colorado), joka joka sai hyvän vastaanoton kansainvälisissä alan julkaisuissa ja After the Cold War: Europe´s New Political Architecture (St. Martin’s Press 1991), joka oli Macmillan-kustantamon ehdokas Woodrow Wilson-palkinnon saajaksi 1992. www.alporusi.fi. Twitter: @RusiAlpo

Uutiset

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 411
  • Koko 140 x 214 mm
  • Kirjastoluokka 92
  • ISBN 9789512097159
  • Gummerus kustannus, syyskuu 2014

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS