Tyhmä neitsyt

Tyhmä neitsyt

Tyhmä neitsyt

Ida Simonsin unohdettu mestariteos Tyhmä neitsyt pääsi viimein suuren yleisön tietoisuuteen, kun hollantilainen kustantaja löysi kirjan äitinsä kirjahyllystä ja päätti julkaista sen uusintapainoksena. Kirjasta tuli sensaatiomainen menestys. Sitä on kutsuttu ”Alankomaiden Stoneriksi” ja kirjailijaa ”Antwerpenin Jane Austeniksi”. 1920–30-luvun juutalaisyhteisöihin sijoittuvaa naiivin mutta tarkkanäköisen nuoren tytön kasvukertomusta luetaan pian yli 20 kielellä.

12-vuotiaan Gittelin isä on liiketoimissaan ikuinen epäonnistuja. Äiti saa tasaisin väliajoin tarpeekseen ja lähtee tyttärineen sukulaisten hoiviin. Rasittavien sukulaisten lisäksi Antwerpenissä on Gittelin onneksi Steinwayn flyygeli. Pian Gittel saa ensimmäiset oppituntinsa unelmien tavoittelusta ja niiden romahtamisesta. Keneen voi luottaa maailmassa, joka on täynnä teeskentelijöitä?

Tyhmä neitsyt on mestarillinen kuvaus suhteellisen huolettomasta välinäytöksestä juutalaisille muutoin synkällä ja dramaattisella aikakaudella.


”Ida Simonsin suosion takana on ennen muuta romaanin laatu. Tyhmä neitsyt on hurmaava vielä puoli vuosisataa kirjoittamisensa jälkeenkin. Kieli on tuoretta, humoristista ja kirkasta.” – Trouw

Ida Simons

Kirjailija

Ida Simons

Saksanjuutalaisen kauppiasperheen tytär Ida Simons (1911–1960) muutti vanhempineen Alankomaihin ensimmäisen maailmansodan aikana. Hän selvisi keskitysleireiltä hengissä. Heikko terveys katkaisi kuitenkin lupaavan uran konserttipianistina, ja Simons ryhtyi kirjoittamaan. Simonsin teoksille ominaisen ironisen ihmiskuvauksen ja kielellä leikittelyn alla piilee synkempi pohjavire. ”Huumori on […] värikäs tilkku, jolla haava paikataan”, hän kirjoittaa runossaan.

Uutiset

Kirjan tiedot

  • Sidosasu Sidottu
  • Sivumäärä 190
  • Koko 133 x 203 mm
  • Alkuteos Een dwaze maagd
  • Suomentaja Sanna Van Leeuwen
  • Kirjastoluokka 84.2
  • ISBN 9789512099948
  • Gummerus kustannus, marraskuu 2015

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS