K. L. Oesch

K. L. Oesch

K. L. Oesch

Karl Lennart Oeschistä (1892–1978) tuli yksi ansioituneimmista suomalaiskenraaleista – puna-armeijan pysäyttäjä. Tätä korostetaan myös Sveitsissä, josta hänen vanhempansa aikoinaan muuttivat Suomeen.

Nuoruusvuosina Oesch oli pasifisti ja opiskeli luonnontieteitä. Sortovuodet ja maailmansodan syttyminen havahduttivat hänet: Suomen tulevaisuus olisi pystyttävä turvaamaan myös asevoimin. Oesch lähti ensimmäisten joukossa Saksaan sotilaskoulutukseen.

Talvi- ja jatkosodan aikana Oesch oli usein se henkilö, jonka Mannerheim halusi paikalle varmistamaan sotilasoperaatioiden onnistumisen.

Jatkosodan jälkeen Oesch sai sotarikostuomion ja menetti niin eläkkeensä kuin luottamuksensa maan uuden johdon – Kekkosen – silmissä. Mutta tämäkään ylivoima ei pysäyttänyt häntä.

Vesa Määttä on saanut käyttöönsä aiemmin tutkimatonta lähdeaineistoa Oeschistä ja kirjoittanut nautittavasti etenevän tietoklassikon.
Vesa Määttä

Kirjailija

Vesa Määttä

Vesa Määttä (s. 1969) on helsinkiläinen historioitsija, jolla on toimittajan ja käsikirjoittajan tehtävien lisäksi kokemusta museoalalta sekä lääketeollisuudesta. Jääkärieversti Matti Laurilan elämänvaiheet tulivat Määtälle tutuksi jo poikavuosina; väitöskirjatyö Laurilasta alkoi ystävän vinkistä 2004.

Uutiset

Kirjan tiedot

  • Sivumäärä Noin 400
  • Kirjastoluokka 99.1
  • ISBN 9789512401499
  • Gummerus kustannus, lokakuu 2015

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS