Kuin surmaisi satakielen

Kuin surmaisi satakielen

Kuin surmaisi satakielen

Kuin surmaisi satakielen on unohtumaton klassikko, jonka sanoma yllättää ajankohtaisuudellaan.

Kahdeksanvuotias Scout asuu isänsä Atticuksen ja veljensä Jemin kanssa 1930-luvun Alabamassa, Maycombin kaupungissa. Aurinkoiset kesäpäivät ovat täynnä sopivan kokoisia seikkailuja, ja Scout on onnellinen juostessaan vapaana veljensä ja parhaan ystävänsä Dillin kanssa ympäri kaupunkia.

Scout on rakastettavan tuittupäinen, oikean ja väärän eroa opetteleva lapsi. Isänsä tavoin hän näkee ihmiset pintaa syvemmältä, ja toisin kuin monet muut Maycombissa, hän ei ole vielä oppinut tuomitsemaan ihmisiä pelkän ihonvärin perusteella. Kun Scoutin isä saa tehtäväkseen puolustaa oikeudessa nuorta mustaa miestä, jota syytetään valkoisen naisen raiskauksesta, Maycomb näyttää todelliset värinsä.

Kuin surmaisi satakielen on yksi amerikkalaisen nykykirjallisuuden kulmakivistä, ja siitä tuli heti ilmestyessään vuonna 1960 kriitikoiden ja lukijoiden suosikki. Teos on hätkähdyttävän tuore rasisminvastainen puheenvuoro, vaikka siinä näkyykin aikansa todellisuus ja kieli. Harper Leen teos kuvaa harvinaisella taidolla, miltä rasismi näkyy ja tuntuu - yhä edelleen.
Harper Lee

Kirjailija

Harper Lee

Harper Lee (1926-2016) syntyi ja kasvoi Alabamassa. Hän opiskeli lakia Alabaman yliopistossa ja muutti myöhemmin New Yorkiin. Esikoiskirja Kuin surmaisi satakielen julkaistiin vuonna 1960 ja se voitti Pulitzer-palkinnon vuonna 1961. Romaani kuuluu jokaisen amerikkalaiskoululaisen lukulistalle ja jokaisen kirjoja rakastavan kirjahyllyyn.

Kirjan tiedot

  • Lukija Erja Manto
  • Sidosasu Muu
  • Alkuteos To Kill a Mockingbird
  • Suomentaja Maija Westerlund
  • Kirjastoluokka A 84.2
  • ISBN 9789512419869
  • Gummerus kustannus, joulukuu 2022

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS