Ikipuut

"Parhaimmatkaan argumentit eivät saa ketään muuttamaan mieltään. Siihen tarvitaan hyvä tarina."

Aikamme arvostetuimpiin amerikkalaiskirjailijoihin kuuluvan Richard Powersin Ikipuut on suurromaani puista ja ihmisistä. Se on polttavan ajankohtainen kuvaus elämäntapamme hinnasta ja paikastamme maailmassa. Se on myös henkeäsalpaavan upea ja koskettava ylistyslaulu luonnon ihmeille: sen sivuilla tuoksuvat neulaset ja humisevat sumusta kosteat rannikkometsät. Se saattaa muuttaa elämäsi.

Tietokoneista innostuneen pojan kohtalon muuttaa vanha tammi. Kasveja rakastava tutkijanainen tekee mullistavan havainnon. Pariskunta istuttaa takapihalleen uuden puuntaimen aina hääpäivänään. Viisi ystävystä yrittää keinoja kaihtamatta pelastaa Yhdysvaltojen luoteisosien viimeiset koskemattomat metsät. Maailmamme rinnalla on toinen, meille miltei näkymätön mutta valtava, verkkainen, huikean neuvokas ja tiiviisti verkottunut puiden maailma. Tämä on tarina kourallisesta ihmisiä, jotka oppivat näkemään tuon maailman ja sitä uhkaavan katastrofin.

”Ikipuut on se romaani, jota tietämättäni olen etsinyt aina kun olen harhaillut kirjaston tai kirjakaupan hyllyjen välissä. Powers saa suuressa kertomuksessaan ihmiselämän ja miljardien vuosien luonnonhistorian soljumaan rinnakkain niin loistavasti, että monta kertaa hyrähdin ääneen, monta kertaa mykistyin.”
– Anni Kytömäki, kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja 2020
Richard Powers

Kirjailija

Richard Powers

Richard Powers (s. 1957) on palkittu yhdysvaltalaiskirjailija, joka on julkaissut 12 romaania. Kriitikot rakastivat jo Powersin esikoista, mutta vasta hänen kahdeksas romaaninsa, Laulut joita lauloimme, teki hänestä kansainvälisen tähden.

Kirjan tiedot

  • Lukija Jukka Pitkänen
  • Sidosasu Muu
  • Alkuteos Overstory
  • Suomentaja Sari Karhulahti
  • Kirjastoluokka A 84.2
  • ISBN 9789512427642
  • Gummerus kustannus, heinäkuu 2021

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS