Marsipaanisotilas

Finlandia-voittajan viisas ja tarkkanäköinen romaani ihmisistä sodan keskellä.

Sota rikkoo arjen hetkessä palasiksi. Kummelin opettajaperheen isä Leonard ei joudu sotaan, mutta vakavamielinen Frej ja kaikkien rakastama kultapoika Göran joutuvat rintamalle. Veljekset lähtevät sotaan kuin seikkailuun: he ovat nuoria, ja sota merkitsee heille vapautumista perheen tiukasta syleilystä. Vanhin pojista, papiksi opiskeleva Petter Kummel, jää sairautensa takia kotirintamalle. Mutta sota muuttaa kaikkia.
Ulla-Lena Lundberg kuvaa harvinaisella taidolla ja viisaudella ihmisiä sodan keskellä. Marsipaanisotilas muistuttaa meitä siitä, miten helposti ihminen sopeutuu kauheuksiin ja alkaa pitää niitä normaalina.
Marsipaanisotilas kertoo Finlandia-palkitussa Jää-romaanissa esiintyvän Kummelin perheen tarinaa kauan ennen Jään tapahtumia.


”Lundbergin teksti on täynnä kielellistä ilottelua, mutta kerronnan jäljittelemätön sydämellisyys ei kuitenkaan hämärrä sodan omaa tragediaa." – Finlandia-raadin perusteluista
Ulla-Lena Lundberg

Kirjailija

Ulla-Lena Lundberg

Ulla-Lena Lundberg on syntynyt Kökarissa ja asuu nykyisin Porvoossa. Jo 15-vuotiaana debytoinut Lundberg on julkaissut lähes kaksikymmentä kirjaa: runoja, raportteja, matkakertomuksia ja romaaneja. Hänet on palkittu moneen kertaan; hän on mm. saanut kahdesti valtion kirjallisuuspalkinnon, ollut neljä kertaa Finlandia-ehdokkaana ja Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana ja saanut Ruotsin Akatemian Finland-palkinnon, Gummeruksen Kaarlen palkinnon ja Kiitos kirjasta -mitalin. Vuonna 1993 hänet nimitettiin taiteilijaprofessoriksi sekä Åbo Akademin kunniatohtoriksi. Lundberg voitti vuoden 2012 Finlandia-palkinnon romaanillaan Jää.

Kirjailijan tuotantoa

Kirjan tiedot

  • Lukija Krista Kosonen
  • Sidosasu Muu
  • Alkuteos Marsipansoldaten
  • Suomentaja Leena Vallisaari
  • Kirjastoluokka A 84.2
  • ISBN 9789512433025
  • Gummerus kustannus, syyskuu 2022

Kirjailijan tuotantoaTUTUSTU MYÖS