Abiturientti

Kulttimaineeseen kohonnut teos on hurja ja vimmainen tilitys nuoren miehen elämästä. Lääkäriperheen poika Ville Siikala ajautuu abivuonna kriisiin: suorituspaineet ja auktoriteetit tuntuvat musertavilta, ja aikaisemmin niin selkeältä näyttänyt tulevaisuus ei tarjoakaan enää valmiita ratkaisuja. Kapina auktoriteetteja vastaan, seksuaaliset kokeilut ja raju tempoilu kodin, koulun ja vapauden välillä näyttäytyvät hurjana, vimmaisena tapahtumien pyörteenä Sirolan hengästyttävässä kerronnassa.

Harri Sirolan kohuttu esikoisromaani kritisoi jyrkästi helsinkiläistä eliittilukiota ja porvarillista maailmankuvaa, ja se onnistuu yhä edelleen kuvaamaan nuorten suorituspaineita ja ahdistusta hätkähdyttävän todentuntuisesti. Abiturientti rikkoo tabuja ja sovinnaisuussäntöjä vyöryessään eteenpäin pitelemättömällä vimmalla. Vuonna 1980 ilmestynyt teos on myös hämmentävä aikamatka 80-luvun asenteisiin ja maailmankuvaan.

Harri Sirola

Kirjailija

Harri Sirola

Harri Sirola (1958-2001) pääsi ylioppilaaksi SYK:sta 1977 ja opiskeli Helsingin yliopistossa, kunnes antautui kirjailijanuralle.

Kirjan tiedot

  • Lukija Anssi Niemi
  • Kirjastoluokka A 84.2
  • ISBN 9789512433087
  • Gummerus kustannus, toukokuu 2023

Kirjailijan tuotantoa


TUTUSTU MYÖS