Evakkolapset

Miten voi kasvaa ehjäksi aikuiseksi, kun koko maailma ympärillä hajoaa pirstaleiksi?

Yli 400 000 suomalaista joutui jättämään kotiseutunsa talvisodan ja jatkosodan myllerryksissä. Kodin jättäminen, pitkä evakkomatka kohti tuntematonta ja epävarmuus läheisten tulevaisuudesta jätti matkalaisiin syvät jäljet, useille loppuelämän ajaksi. Erityisen vahvasti evakkomatkasta kärsivät lapset, jotka joutuivat kasvamaan sodan ja epävarmuuden varjossa.

Evakkolapset koko evakkosukupolven tarinan – evakuoinnin ja siirtoväen historian sekä lähtijöiden kokemukset. Millaisia evakkolapset olivat ja ovat? Mitkä kokemukset muokkasivat heitä? Mitkä olivat heidän selviytymiskeinonsa? Miltä lapsesta sodan keskellä tuntui?
Kirjaan on koottu evakkolasten henkilökohtaisia tarinoita ja muistoja sekä asiantuntijoiden näkemyksiä. Psykiatrian ja psykologian asiantuntija kuvaa kirjassa evakkomatkan vaikutuksia nuoreen mieleen. Kirjassa pohditaan myös keinoja, joilla traumaattiset kokemukset voivat siirtyä taakasta voimavaraksi.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on järkyttänyt meitä kaikkia, mutta poikkeuksellisen lähelle sota on tullut jokaista, joka on joutunut kasvamaan sodan keskellä. Tämän kirjan kirjoittajat lahjoittavat tekijänpalkkionsa Ukrainan sodan uhreille.

Kirjailijat

Anne Kuorsalo

YTM Anne Kuorsalo on ollut toimittajana Moskovassa vuosina 1989-1995. Hän on ollut tekemässä useita Venäjä-aiheisia teoksia ja toimittanut teokset Evakkolapset (Ajatus Kirjat 2005), Evakkotie (Ajatus Kirjat 2006) ja Sodan haavoittama lapsuus (Ajatus kirjat 2010) yhdessä Iris Salorannan kanssa.

Iris Saloranta

Iris Saloranta on Evakkolasten yhdistyksen kunniapuheenjohtaja. Hän on siirtynyt lastensuojelutyöstä tekemään evakkolapsityötä kuvataiteen keinoin.

Kirjan tiedot

  • Lukija Eeva Litmanen
  • Sidosasu Muu
  • Kirjastoluokka A 92.73
  • ISBN 9789512433384
  • Gummerus kustannus, lokakuu 2022

TUTUSTU MYÖS