Evakkotie

Miltä tuntuu pakkolähtö omasta kodista ja pako kohti tuntematonta? Millaisia jälkiä kotiseudun menettäminen jättää sieluun?

Evakkotie-kirjassa evakkovaellukseen vuosina 1939 ja 1944 osallistuneet karjalaiset muistelevat lähtöään kotiseuduiltaan sodan myllerryksessä. Pitkä matka evakkotiellä kohti tuntematonta ja epävarmuus omasta ja läheisten tulevaisuudesta eivät unohdu matkalaisten mielistä koskaan.
Kirja antaa äänen monille evakkoteillä matkanneille, jotka ovat kertoneen avoimesti omia kokemuksiaan ja tarinoitaan tätä kirjaa varten. Omakohtaisia kokemuksia täydentävät asiantuntijoiden näkemykset evakkotraumojen kääntämisestä voimavaroiksi. Monilla evakoilla koko myöhempi elämä on osoittautunut evakkotieksi, josta selviytyminen on elämänmittainen matka.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on järkyttänyt meitä kaikkia, mutta poikkeuksellisen lähelle sota on tullut jokaista, joka on joutunut kasvamaan sodan keskellä. Tämän kirjan kirjoittajat lahjoittavat tekijänpalkkionsa Ukrainan sodan uhreille.

Kirjailijat

Anne Kuorsalo

YTM Anne Kuorsalo on ollut toimittajana Moskovassa vuosina 1989-1995. Hän on ollut tekemässä useita Venäjä-aiheisia teoksia ja toimittanut teokset Evakkolapset (Ajatus Kirjat 2005), Evakkotie (Ajatus Kirjat 2006) ja Sodan haavoittama lapsuus (Ajatus kirjat 2010) yhdessä Iris Salorannan kanssa.

Iris Saloranta

Iris Saloranta on Evakkolasten yhdistyksen kunniapuheenjohtaja. Hän on siirtynyt lastensuojelutyöstä tekemään evakkolapsityötä kuvataiteen keinoin.

Kirjan tiedot

  • Lukija Eeva Litmanen
  • Sidosasu Muu
  • Kirjastoluokka A 92.73
  • ISBN 9789512433391
  • Gummerus kustannus, marraskuu 2022

TUTUSTU MYÖS