Little Been tarina

Little Been tarina

Little Been tarina

Syvältä viiltävä ja häikäisevä romaani, joka voisi olla tosi.

Kuusitoistavuotias nigerialaistyttö Little Bee lähtee luvatta kahden pitkän vuoden jälkeen englantilaisesta pakolaiskeskuksesta Hänellä ei ole passia, rahaa eikä kotia, ainoastaan kuningattaren puheesta opeteltu englannin kielen taito ja käyntikortti Sarah O’Rourkelta, jonka hän tapasi nigerialaisella rannalla tavalla, joka jätti molempiin pysyvän jäljen. ?

Sarah on juuri jäänyt leskeksi, kun Little Bee ilmestyy hänen ovelleen. Lyhyen kesän jälkeen Sarah ja Little Bee löytävät itsensä tutulta rannalta – kuoleman uhallakin.

Little Been tarina on hätkähdyttävän uskottava kertomus tavallisista ihmisistä epätavallisissa olosuhteissa. Vuorotellen Little Been ja Sarahin äänellä kerrottu tarina on täynnä kyyneleitä, suloisen katkeraa huumoria ja elämäniloa. Kirja pakottaa ajattelemaan, missä kulkee velvollisuuden ja vapaaehtoisen auttamisen raja.

”Sokeeraava, mielenkiintoinen ja syvästi koskettava, suurenmoinen romaani. Tarkkanäköisen ja sukkelan dialogin lisäksi tunteella ladattu juoni ja elävät kuvaukset henkilöiden eettisistä valinnoista haastavat käsityksemme sivistyneisyydestä.”

–  Independent

Chris Cleave

Kirjailija

Chris Cleave

Englantilainen Chris Cleave (s. 1973) on palkittu, omaääninen kirjailija, jonka kansainvälinen läpimurtoromaani oli hänen toinen romaaninsa Little Been tarina (suom. 2011). Sen oikeudet on myyty yli 20 maahan. Cleaven ensimmäinen romaani Poikani ääni (suom. 2012) palkittiin vuonna 2006 mm. arvostetulla Somerset Maugham -palkinnolla. Cleaven uusimmat romaanit Voittamaton (2014) ja Sodassa ja rakkaudessa (2016) ovat olleet lukijoiden suosiossa. Cleave asuu Lontoossa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.

Kirjan tiedot

  • Lukija Ilmoitetaan myöhemmin
  • Alkuteos The other hand
  • Suomentaja Irmeli Ruuska
  • Kirjastoluokka A 84.2
  • ISBN 9789512436842
  • Gummerus kustannus, marraskuu 2023

Kirjailijan tuotantoa