Mauri Sariola

Kuva Gummerus Kustannus

Mauri Sariola

Mauri Sariola syntyi Helsingissä 25.11.1924 hattulalaisen opettajaperheen kolmantena lapsena. Kansakoulunsa hän kävi Hattulassa, oppikoulunsa Hämeenlinnan lyseossa ja Toijalan yhteiskoulussa. Ylioppilaaksi Sariola julistettiin jatkosodan aikana vuonna 1943 ilman varsinaisia ylioppilaskirjoituksia. Sodan jälkeen hän aloitti opinnot Helsingin yliopiston lakitieteellisessä tiedekunnassa muttei saanut opintojaan koskaan päätökseen.

Sariola kutsuttiin asepalvelukseen keväällä 1943 kesken lukion. Santahaminaan sijoitetussa Radiopataljoonassa hän suoritti aliupseerikoulun. Sen jälkeen hän palveli radistina Itä-Karjalassa, kunnes sai siirron Äänislinnaan. Upseerikoulun Sariola suoritti kurssilla 59 heinä?marraskuussa 1944 keskeytettyään ensin kurssin 58 sairastumisen takia. Hänet lähetettiin vielä Lapin sotaan.

Sariola sai työpaikan Helsingin Sanomien oikeussalitoimittajana alkuvuodesta 1956. Sitä ennen hän oli tehnyt sekalaisia töitä opintojensa keskeytymisen jälkeen mm. tietyömaalla, tukkimetsässä, epäpätevänä kansakoulunopettajana Lapissa sekä pankissa ja vakuutusyhtiössä Helsingissä.

Esikoisromaaninsa Laukausten hinta Sariola julkaisi keväällä 1956, ja siitä alkoi hänen kirjailijanuransa, joka kesti lähes 30 vuotta. Vuodesta 1965 alkaen Sariola oli vapaa kirjailija. Hänen pääasiallinen kustantajansa oli koko uran ajan Gummerus.

Mauri Sariola oli sisimmässään herkkä ihminen, joka antoi itsestään julkisuudessa rempseän kuvan. Hänen harrastuksiinsa kuuluivat shakki, historia ja matkailu sekä intohimoihinsa uhkapelit, lotto, viski ja sähkeiden lähettäminen. Suurista tuloista huolimatta värikästä elämää viettäneellä kirjailijalla oli vaikeuksia pitää taloutensa tasapainossa. Sariola vietti mielellään aikaansa huvilallaan Sammatissa, missä hän kirjoitti monet kirjoistaan. Hänen varsinainen työhuoneensa sijaitsi Helsingin Ullanlinnassa Laivurinkadun ja Vuorimiehenkadun kulmassa, samassa talossa, jossa hän asui toisen vaimonsa Tuulan kanssa elämänsä loppuun asti.

Kirjailija Mauri Sariola kuoli sappileikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin 9.8.1985 Helsingissä. Hänet on haudattu sukuhautaan Hattulan uuden kirkon hautausmaalle.

Sariola julkaisi yli 80 romaania omalla nimellään sekä nimimerkillä Esko Laukko vuosien 1956 ja 1985 välillä. Sen lisäksi hän suomensi kymmenkunta englanninkielistä jännitysromaania. Sariolan kirjoittamia romaaneja on julkaistu yli kymmenellä kielellä lähes kahdessakymmenessä maassa.

Romaanien lisäksi Sariola kirjoitti toistaiseksi tuntemattoman määrän jatkokertomuksia, novelleja, matkakertomuksia ja muita lehtijuttuja useisiin kymmeniin eri lehtiin. Kirjoitusten julkaisemisen hän aloitti jo sota-aikana, todennäköisesti vuonna 1944. Kirjallisessa muodossa julkaistujen tekstien lisäksi Sariola kirjoitti lukuisia radiokuunnelmia ja tv-käsikirjoituksia sekä pari elokuvakäsikirjoitusta. Kuuluisin hänen luomistaan henkilöhahmoista on komisario, myöhemmin rikostarkastaja Leo Olavi Susikoski.

Eniten arvostamansa tunnustuksen kirjailijanuralleen Sariola sai Ranskassa 1969, kun hänelle luovutettiin Prix du Roman d'Adventure. Kotimaassa Sariola sai tunnustusta mm. Rikospoliisien liitolta. Valtion yksivuotinen taiteilija-apuraha hänelle myönnettiin 1979 ja taiteilijaeläke vain hieman ennen kuolemaa vuonna 1985. Sariolan romaanit saivat tuotteliaan uran kestäessä paljon väheksyvää palautetta ammattikriitikoilta, mutta siitä huolimatta hänen kirjansa kävivät hyvin kaupaksi. Suomessa Sariolan kirjoja on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta ja suosituinta romaania Lavean tien laki noin 100 000 kpl.

Sivun teksti: Seppo Simola