Paula Havaste

Kuva Marek Sabogal

Paula Havaste

FT Paula Havaste on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa Rovaniemellä. Nykyään hän asuu Nurmijärvellä. Havaste on työskennellyt toimittajana, kriitikkona, suomentajana, tietokirjailijana, kirjallisuuden yliopisto-opettajana ja tutkijana sekä Kansallisteatterin tiedottajana. Nykyään hän toimii tiedekeskus Heurekassa tekoälyn ja robotiikan teemoihin liittyvänä tuottajana.

Havasteen tuotantoon kuuluu tietokirjoja, runoja, lastenkirjoja sekä suosittuja historiallisia romaaneja, joissa on tarinan lomassa paljon tutkittua tietoa entisaikojen arjesta.
Paula Havaste on palkittu Gummeruksen Kalle Päätalo -palkinnolla, Laila Hirvisaaren palkinnolla ja Turun Kirjamessujen ja Ruokamessujen yhteisellä Kirja á la Carte -palkinnolla. Vuonna 2012 hän sai Konstiniekka-kulttuuripalkinnon, joka on Nurmijärven kunnan sivistyslautakunnan jakama tunnustus. Aleksis Kiven päivänä jaettavan palkinnon nimenä on Kiven käyttämä taiteilijaa tarkoittava sana.

Havasteen viimeisin historiallisten romaanien sarja sijoittuu Saarenmaalle. Se kertoo Vilja ja Villem Talvikista, jotka elävät maatilallaan Viron Orissaaren regiimissä ja taistelevat hauraan onnensa puolesta neuvostotasavallan alkuvuosina. Sarjassa on ilmestynyt romaanit Pronssitähti (2018), Vierashuoneet (2019), Morsiusmalja (2020) ja Saarelaislaulu (2021).

"On innostavaa sijoittaa tarina kesämaisemiini Saarenmaalle, sillä historia on siellä niin vahvasti läsnä. Väistämättä tulee mieleen, kuinka lähellä oli, että Suomelle olisi käynyt samoin kuin Neuvosto-Eestille aikoinaan tapahtui. Se kaikki olisi voinut olla meidän suomalaisten historiaa. Minuun on tehnyt suuren vaikutuksen se, kuinka ihmiset hankalien ja vaikeiden aikojen keskelläkin selvisivät ja löysivät onnen palasia ympäriltään."

Kuvat

Kirjailijaan liittyvät linkit