Turkka Hautala

Kuva Marek Sabogal

Turkka Hautala

Turkka Hautala (s. 1981) lähti Salosta ja päätyi monen koti- ja ulkomaisen mutkan kautta Tampereelle. Työkokemuksistaan merkittävimpinä hän pitää grillimyyjän, lehtimiehen ja postinkantajan pestejään.

Hautalan ylistetty esikoisromaani Salo sai Kalevi Jäntin palkinnon ja oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Toinen romaani Paluu sai riemastuneen vastaanoton. Hänen kolmatta teostaan Kansalliskirjaa kiiteltiin jo tutuksi käyneestä hautalamaisesta tarkkanäköisyydestä ja kiteyttämisen taidosta. Sitä verrattiin mm. Kari Hotakaisen, Petri Tammisen ja Tuomas Kyrön lyhytproosaan. Kansalliskirja palkittiin Kaarlen palkinnolla 2013. Turkka Hautala työskentelee vapaana kirjailijana ja pitää taiteista kuten kirjallisuudesta, elokuvasta ja jalkapallosta.
Hautalan kirjoista sanottua:
"Kansalliskirja kuuluu jokaisen suomalaisen kirjahyllyyn Aalto-maljakon ja vihkiraamatun väliin."
– Mirjam Silvén, Pohjalainen

"Teos [Kansalliskirja] on mitä mainioin: tarkka, uskottava ja ennen muuta hauska. -- Suorastaan hämmästyttävää on seurata Hautalan kykyä poimia esiin niin erilaisia ihmisiä ja silti tehdä heistä muutamilla lauseilla niin tosia."
– Erkki Kanerva, Turun Sanomat

"Hautala voi hiljalleen katsella takanreunukselta paikkaa Finlandia-palkinnolle, sillä mikään vähäisempi prenikka ei tälle suunnattomalle kirjalliselle lahjakkuudelle tekisi oikeutta." – Tommi Aitio, Kauppalehti

"Salon voi saman tien kapseloida avaruuteen tai kansojen museon peruskiveen todisteeksi siitä, millainen Suomi oli vuonna 2009."
– Antti Majander, Helsingin Sanomat

Kuvat