1872

Tarina alkaa

Kaarle Jaakko Gummerus syntyy 13.4.1840 pappisperheeseen Kokkolassa. Jo opiskeluaikoina häntä vetää kutsumus kansansivistystyöhön, etenkin suomen kielen kehittämiseen. Parikymppisenä hän julkaisee lehdissä novelleja, joiden suosio kertoo, että Kaarle Jaakko tuntee kansan maun. Ensimmäisen romaaninsa Ylhäiset ja alhaiset Kaarle Jaakko julkaisee jo 1870: vain vähän aikaisemmin samana vuonna on ilmestynyt ensimmäinen suomenkielinen romaani; Aleksis Kiven Seitsemän veljestä.

Virallisesti K. J. Gummerus Oy:n kustannustoiminta alkaa 1872 Jyväskylässä. Kaarle ja vaimonsa Gustava Gummerus julkaisevat vakavahenkistä ja uskonnollista kirjallisuutta, mutta päivänvalon näkevät myös monet klassikkot, kuten Fjodor Dostojevskin Rikos ja rangaistus sekä Alexandre Dumas’n Kolme muskettisoturia.

Elinaikanaan Kaarle Jaakko Gummerus ehtii julkaista 167 kirjaa. Hänen kuolemansa jälkeen 1898 Gustava alkaa pyörittää kustannusliikettä, kirjapainoa, sitomoa ja kirjakauppaa. Asiakkaille hän tiedottaa ”affäärien kulkevan tavallista latuaan”. 

1900

Vakavasta viihteellisempään

Kaarle Jaakon veljenpoika Jaakko Gummerus muuttaa kustantamon osakeyhtiöksi vuonna 1906 – yrityksen päämääränä on edelleen ”hyvän suomalaisen kirjallisuuden julkaiseminen”. Linja on turvallisen konservatiivinen, mutta vähitellen tilaa saavat myös kauno- ja viihdekirjallisuus sekä lasten- ja nuortenkirjallisuus.

1910- ja 1920-luvuilla kustantamo julkaisee merkittäviä runoteoksia Eino Leinolta, Einari Vuorelalta, Uuno Kailaalta, Kaarina Lönniltä ja Maija Pajarilta. Kotimaista viihdekirjallisuutta alkaa ilmestyä, ja suomeksi käännetään muun muassa H.G. Wellsiä, Joseph Conradia sekä Arthur Conan Doylea.

1930

Radikaaleja ajattelijoita ja uusi pomo

Helsingin-toimisto avataan Vanhan kirkkopuiston laitaan Yrjönkadulle. Toimistossa on aina avoimet ovet, ja siellä kokoontuvat aikansa radikaalit ajattelijat. ”Gummeruksen voimakeskukseen” kuuluvat muun muassa Olavi Paavolainen, Helvi Hämäläinen ja Matti Kurjensaari, Pentti Haanpää, Elvi Sinervo ja Hella Wuolijoki.

1930-luku on kustantamon kulta-aikaa: huomiota herättäviä teoksia julkaistaan niin Haanpäältä, Hämäläiseltä kuin Wuolijoeltakin. Olavi Paavolaisen Suursiivous eli kirjallisessa lastenkammarissa sekä Pidot Tornissa ovat kohuttuja pamfletteja. 

Myynti kuitenkin laahaa. Taloutta kohentamaan nousee 30-vuotias Mauno Salojärvi, ensin Gummeruksen kirjakaupan johtajana Jyväskylässä. ”Kunpa joskus pääsisimme yhdessä ahertamaan oman – ihan oman – firman eteen, Rutu, niin tekisimme ihmeitä”, Mauno kirjoittaa morsiamelleen Ruth ”Rutu” Åkermanille. Vuonna 1939 Mauno nimitetään toimitusjohtajaksi. 

1940

”Hyvätasoista viihdekirjallisuutta”

Mauno Salojärvi hankkii Gummeruksen osake-enemmistön 1943, ja haave omasta yrityksestä Ruth-vaimon kanssa toteutuu. Kielitaitoinen ja paljon lukeva Ruth hankkii taloon monia käännöskirjallisuuden menestysteoksia, sillä ”hyvätasoinen viihdekirjallisuus on kyllä minun lempilajini.” Mauno uskoo vaimoonsa: ”Kun Rutu sanoi, että tämä on hyvä kirja, se oli jo puolittain varmaa”. 

Pariskunta julkaisee niin Norman Maileria, Leon Urisia kuin Tennessee Williamsiakin, ja lastenkirjallisuutta vahvistaa Gösta Knutssonin rakastettu Pekka Töpöhäntä -sarja.

Gummeruksen 75-vuotisjuhla vuonna 1947 Jyväskylässä on tapaus. Etenkin vierasjoukolle tarjoiltu, oikeista pavuista jauhettu kahvi puhuttaa.

1950

Merkkiesikoisia ja rohkeita romaaneja 

Tulevat kansansuosikit julkaisevat esikoisensa: Kalle Päätalon ensimmäinen romaani Ihmisiä telineillä ilmestyy 1958, myös Niilo Lauttamus ja Martti Joenpolvi debytoivat. Mauri Sariolasta tulee painosten kuningas.

Rutu ja Mauno tekevät rohkeita kustannuspäätöksiä: Vladimir Nabokovin Lolita, D.H. Lawrencen Lady Chatterleyn rakastaja sekä ”kiinalaisten decamerone” Chin Ping Mei ovat myyntimenestyksiä.

Salama-sarjassa aletaan julkaista jännityskirjallisuutta ja lastenkirjoja, kuten Laura Ingalls Wilderin Pieni talo preerialla

1960

Kansansuosikkeja ja oikeusjuttu 

Suosikkikirjailijoiden Kalle Päätalon, Mauri Sariolan ja Niilo Lauttamuksen lisäksi Gummerus satsaa myös puhuttaviin esikoiskirjailijoihin, kuten Marianne Alopaeus ja Timo K. Mukka. ”Aamulla minä sanoin Rutulle, että on kyllä rohkea, mutta olipa hieno lukuelämys”, Mauno kommentoi Maa on syntinen laulu -romaania. 

Vain Henry Millerin Kravun kääntöpiiri nostaa porun: Mauno Salojärvi tuomitaan oikeudessa sadantuhannen markan sakkoihin.

Rutu innostuu Ian Flemingin James Bondeista niin, että ne päätetään julkaista Neuvostoliiton vastaisesta asenteestaan huolimatta. Kirjallinen löytöretki -sarjassa alettiin julkaista kirjallisempia kirjoja, kuten Colettea ja Kafkaa

1970

Uusi toimitusjohtaja ja Iijoki-sarja

Mauno Salojärven pojasta Pekka Salojärvestä tulee toimitusjohtaja: ”Ellen ehkä ollut aivan lehtori Gummeruksen toivoma malliyksilö Jyväskylän Lyseossa, rakkaudessani kirjoihin olin jokaisen kustantajan unelmatapaus.” Samana vuonna jaetaan ensimmäinen Kaarlen päivän palkinto, ja 1972 Gummerus juhli satavuotisjuhliaan. 

Kalle Päätalon Huonemiehen poika -romaani julkaistaan 1971. Vielä ei tiedetä, että teos laajenee mahtavaksi 26-osaiseksi Iijoki-sarjaksi. Anni Blomqvistin Myrskyluoto-sarjan aloitusromaani ilmestyy, ja Eeva Tikka julkaisee esikoisensa Kuin vaahteranlehtiä iholla. 

Ruotsalaisen Kerstin Ekmanin dekkareita aletaan julkaista Salama-sarjassa. Richard Bachin Lokki Joonatan ostetaan huikealla ennakkosummalla, mutta panostus kannattaa.

1980

Muutto Helsinkiin ja Finlandia-ehdokkaita

Gummerus Kustannus Oy muuttaa Helsinkiin 1985, mutta kirjapaino jää vielä Jyväskylään. 

1980-lukua hallitsee Kalle Päätalo, mutta myös uudet nimet niittävät suosiota. Vuonna 1984 perustettua Finlandia-palkintoa tavoittelevat Gummeruksen kirjailijoista niin Ulla-Lena Lundberg, Eeva Tikka, Kerttu-Kaarina Suosalmi, Martti Joenpolvi kuin esikoiskirjailija Sakari Issakainenkin.
Tommy Tabermann siirtyy Gummeruksen riveihin ja alkaa julkaista ahkerasti. 

1990

Perheyrittämistä kolmannessa polvessa

Pekka Salojärven poika Eero Salojärvi kutsutaan Gummerus-yhtiöiden hallitukseen, ja perheyrittämistä jatketaan jo kolmannessa sukupolvessa.

Kirjailijakunta nuortuu: kustantamon riveissä alkavat julkaista Pirjo Rissanen, Raija Oranen, Päivi Alasalmi ja Harri Sirola. Riikka Ala-Harja herättää huomiota esikoisellaan Tom Tom Tom

Satsaus sanakirjoihin ja neliosainen kodin tietokeskus auttavat selviämään 1990-luvun talouslaman yli.

2000

Uuden sukupolven ääniä

Eero Salojärvestä tulee Gummerus-yhtiöiden hallitusten puheenjohtaja vuonna 2003. 

Sami Parkkisen Teo, Eeva Tikan Lohikäärmekylpy ja Sakari Issakaisen Espalmador keräävät kehuja. Matti Röngän Viktor Kärppä -dekkarisarja alkaa. Myös historialliset teokset ovat suosittuja, kuten Anneli Kannon dokumentaariset romaanit sekä Esa Sirénin sotaromaanit.

Uuden sukupolven kertojista muun muassa Turkka Hautala, Petri Karra, Tuomas Vimma, Mike Pohjola, Joonas Konstig ja runoilija Satu Manninen julkaisevat esikoisensa. 

Ulkomailta poimitaan helmiä amerikkalaisilta Richard Powersilta, Michael Cunninghamilta ja Elizabeth Gilbertiltä sekä rakastetuilta ranskattarilta Anna Gavaldalta ja Muriel Barberylta. Dekkaritarjontaa vahvistetaan Anna Janssonilla, Jussi Adler-Olsenilla ja Fred Vargasilla.

2010

Huippuesikoisia ja uusi omistaja

Kustannusjohtaja Anna Baijars nimitetään vuonna 2016 toimitusjohtajaksi. Syksyllä 2019 Gummerus Kustannuksen uudeksi omistajaksi tulee äänikirjamarkkinan dynaaminen uudistaja Storytel.

Uudella vuosikymmenellä Gummeruksen asema omaäänisten esikoiskirjailijoiden julkaisijana vahvistuu. 2016 runoilija Jukka Viikilä palkitaan esikoisromaanistaan Akvarelleja Engelin kaupungista Finlandia-palkinnolla. Muun muassa Selja AhavaHeidi Jaatinen, Pauliina Rauhala, Minna Rytisalo ja Anni Kytömäki julkaisevat lukijoiden rakastamat romaanit, ja kiitosta keräävät myös Iida Rauma, Otto Lehtinen ja Inkeri Markkula.

Hannu Rajaniemi
kirjoittaa kansainvälisen scifi-trilogian, ja historiallista fiktiota pitävät voimissaan Paula Havaste ja Milja Kaunisto

Uusien kotimaisten kertojien ohella julkaistaan menestysteoksia muun muassa Elif Shafakilta, Jan-Philipp Sendkeriltä ja Han Kangilta. Jojo Moyesin, Nora Robertsin ja Cecelia Ahernin suosio pysyy vankkumattomana, ja Helen Macdonald ja Peter Wohlleben ihastuttavat kertovan tietokirjallisuuden faneja. Dekkaristit Camilla Grebe ja Clare Mackintosh hurmaavat laajan lukijakunnan.