Ruotsalaistrilleri pureutuu laittomaan siirtolaisuuteen ja 2000-luvun orjakauppaan

27.8.2012

Kadonneet on ruotsalaisen toimittajan Tove Alsterdalin esikoisromaani. Se kertoo paperittomista siirtolaisista, ihmissalakuljettajista ja 2000-luvun orjakaupasta, jossa ihmisen hinta on alhaisempi kuin koskaan ennen. Kadonneet on käännetty kahdeksalle kielelle ja Hollywoodissa toimiva Dansk Film Kompagni on ostanut sen elokuvaoikeudet.

Kadonneet on trilleri kolmesta naisesta, joiden tiet risteävät Euroopan tuulisella laidalla Espanjassa, vain puolen tunnin merimatkan päässä Afrikasta. Ruotsalainen Terese astuu rantavedessä kelluvan mustan miehen ruumiin päälle. Nigerialainen Mary jättää nimensä ja entisen elämänsä taakseen yrittäen pysyä piilossa sekä salakuljettajilta että viranomaisilta. Newyorkilainen Ally etsii toimittajamiestään Patrickia, joka on kadonnut juttumatkalla etsiessään aineistoa kansainvälistä ihmiskauppaa koskevaan artikkeliinsa.

Ally seuraa miehensä jalanjälkiä tältä postissa tulleen muistikirjan avulla. Hän päätyy Pariisin kautta yhä syvemmälle pimeimpään Eurooppaan, jossa ihmisen voi ostaa ja myydä, ja jossa voi vaihtaa nimeään tai kuolla. Samalla Ally kohtaa unohdettuja asioita myös omasta menneisyydestään.

Huippuluokan kansainvälinen trilleri
– Liza Marklund

Kadonneet on kaunein rakkaustarina, pelottavin trilleri ja uskottavin yhteiskuntakuvaus, jonka olen lukenut pitkään aikaan. Jännitys on samaa luokkaa kuin John Grishamilla ja rakkaustarina yhtä koskettava kuin Englantilaisessa potilaassa.
– Litteratursiden.dk

Tove Alsterdal
Tove Alsterdal (s. 1960) on ruotsalainen toimittaja, dramaturgi, käsikirjoittaja, oopperalibretisti ja kustannustoimittaja, joka on muun muassa toimittanut kaikki Liza Marklundin romaanit. Kadonneet on hänen esikoisteoksensa; toinen, Torniojokilaaksoon, Suomeen ja Venäjälle sijoittuva Hiljaisuudessa haudattu, ilmestyy suomeksi vuonna 2013. Alsterdalilla on kolme lasta ja hän asuu Tukholmassa.

Tove Alsterdal, Kadonneet
alkuteos Kvinnorna på stranden
suomentanut Katriina Huttunen
354 sivua

Tove Alsterdal

Kirjailija

Tove Alsterdal

Tove Alsterdal (s. 1960) on toimittaja, dramaturgi, käsikirjoittaja, oopperalibretisti ja kustannustoimittaja, joka on mm. toimittanut kaikki Liza Mar...