Maailmanloppu peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta on rohkea visio maailmasta, jossa vallitsee hyvän kierre

22.5.2023

Kiertotalous on paras ja ehkä ainoa mahdollisuutemme elää nykyistä parempaa elämää rajallisten resurssien maapallolla, huomauttaa Pasi Nokelaisen uutuustietokirja Maailmanloppu peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta (Gummerus). Nokelaisella on hyviä uutisia: Kuluttamista ei tarvitse lopettaa, kun tavaroita käytetään palveluna omistamisen sijaan.

Maailmanloppu peruttu sisältää 7 konkreettista visiota yhteiskunnasta, joka toimii kiertotalouden ehdoilla. Kiertotaloudessa materiaaleja hyödynnetään kestävästi ja mahdollisimman pitkään tuotteita korjaamalla, kierrättämällä, jakamalla ja palveluna käyttämällä.

Nokelaisen mielestä kiertotalous voi uudistaa maatalouden perinpohjaisesti, pysäyttää maaseudun tyhjenemisen ja samalla tuottaa taloudellista hyvinvointia ja lisätä tasa-arvoa. Tavaroiden huoltamisesta ja korjaamisesta voi tehdä nykyistä kannattavampaa. Nokelaisen mukaan muutos on jo iduillaan, mutta ihmisen ajattelu muuttuu hitaammin.

Kirjoitin tämän kirjan juuri ajattelutapojen muuttamiseksi. Kiertotaloudesta ei tule totta, jos vain seminaaripullaa ja -porkkanoita popsiva väki puhuu siitä”, Nokelainen kirjoittaa.

Esimerkiksi rakentamisen kiertotaloudesta puhutaan jo paljon Suomessa. Toistaiseksi puhe kuitenkin muistuttaa lähinnä teinipoikein seksipuhetta: juttua riittää, vaikka vain harvalla on vielä omakohtaista kokemusta.”

Nokelainen esittelee väitteensä kertomalla, miten suomalaisperhe vuonna 2038 esimerkiksi nauttii vaatteista palveluna tai hukkalämmön järkevämmästä hyödyntämisestä.

Tarinoiden jälkeen taustoitan, miten tällainen muutos voisi olla mahdollinen. Perheen tarinat auttavat ymmärtämään, miten kiertotalous voi muuttaa arkeamme: pukeutumista, energiankulutusta, liikkumista, ruokaa, rakentamista sekä sosiaalista todellisuutta ja taloutta”.

Kirjailija Pasi Nokelainen (VTM) työskentelee johtajana kestävän kehityksen toimisto Kaskasissa. Hän suhtautuu kiertotalouteen intohimoisesti ja asuu perheensä kanssa Helsingissä kodissa, johon on ostettu uutena vain yksi huonekalu. Nokelaisen edellinen teos Afrikan valloittajat (Avain, 2018) käsitteli yritystoimintaa Afrikan mantereella.

Pasi Nokelainen: Maailmanloppu peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta
269 sivua
Ilmestyy myös e- ja äänikirjana 12.6., lukija Raiko Häyrinen

Pasi Nokelainen

Kirjailija

Pasi Nokelainen

VTM Pasi Nokelainen (s. 1979) työskentelee johtajana kestävän kehityksen toimisto Kaskasissa. Hänellä on kyky elää uutispulssilla, ammentaa historiast...