Palkinnot kirjailija Anni Kytömäelle ja suomentaja Kristiina Drewsille

30.1.2015

Gummeruksen perinteinen Kaarlen palkinto myönnettiin tänä vuonna kirjailija Anni Kytömäelle teoksesta Kultarinta. Palkinnon arvo on 5 000 euroa. Suomentaja Kristiina Drewsille myönnettiin 2 000 euron arvoinen tunnustuspalkinto hänen ansioituneesta työstään englanninkielisen kaunokirjallisuuden ja aivan erityisesti Vladimir Nabokovin Kalvaan hehkun mestarillisena suomentajana.

Gummeruksen perustajan, Kaarle Jaakko Gummeruksen mukaan nimetty Kaarlen palkinto myönnetään ansiokkaasta kirjallisesta toiminnasta. Sitä on jaettu vuodesta 1970 ja se myönnettiin nyt 45. kerran. ”Anni Kytömäen Kultarinta on osoitus omaperäisestä mielikuvituksesta, herkästä, myötätuntoisesta katseesta sekä vahvasta kaunokirjallisesta näkemyksestä. Kultarinta asettaa ihmisen taidokkaasti osaksi luontoa. Se herkistää kuuntelemaan ympäristön hiljaisia, vaiennettujakin, ääniä sekä vahvana ihmisen sisällä jylisevää ikävää vapauteen, rauhaan ja toisen lähelle”, kertoo Anna Baijars, Gummeruksen kustannusjohtaja.

Keväällä 2014 ilmestynyt Kultarinta on Anni Kytömäen esikoisteos. Kirja nousi viime vuonna sekä Finlandia-palkinnon ehdokkaaksi että Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon finalistiksi. Aiemmin tällä viikolla aktiiviset kirjabloggaajat valitsivat Kultarinnan viime vuoden parhaaksi kotimaiseksi kaunokirjaksi Blogistanian Finlandia -äänestyksessä.

Kristiina Drewsille myönnettiin tunnustus hänen työstään kaunokirjallisuuden suomentajana. Gummerus haluaa palkinnolla kiittää Drewsin ansioita erityisesti englanninkielisen kaunokirjallisuuden suomentajana sekä samalla osoittaa arvostavansa suomentajien tekemää arvokasta työtä. ”Vladimir Nabokovin Kalvasta hehkua pidettiin pitkään miltei mahdottomana käännettävänä. Labyrinttimäisen, kielipelejä ja kirjallisuusviittauksia vilisevän teoksen suomentaminen vaatikin poikkeuksellisen luovaa mieltä, huikeaa kielitajua ja laajaa kirjallisuudentuntemusta. Kristiina Drews onnistui tehtävässä mestarillisesti. Drewsin kielessä on hyvä olla”, perustelee Anna Baijars.

Anni Kytömäki

Kirjailija

Anni Kytömäki

Anni Kytömäki (s. 1980) on hämeenkyröläinen kirjailija, joka on työskennellyt kansalaisjärjestöissä ja muusikkona. Kotiseudullaan hän kulkee harjuilla...