Ranskalaisfeministi Mona Chollet’n tietokirja noitavainoista on ajankohtainen puheenvuoro maailmalla jylläävästä naisvihasta

19.9.2019

1500- ja 1600-lukujen noitavainojen perintö elää yhä: monet samat ennakkoluulot rajoittavat naisten elintilaa nyky-yhteiskunnassakin, kirjoittaa Mona Chollet menestystietokirjassaan Naisia vai noitia? – Naisvainot ennen ja nyt. Ranskan eturivin feministi pohtii myös, miksi noituus on juuri nyt iso ilmiö maailmalla.

Mona Chollet tutkii tietokirjassaan Euroopan ja Yhdysvaltojen noitavainoja ja niiden seurauksia. Vainot lisäsivät naisiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja tukahduttivat erilaisen tavan elää. Noidiksi tuomitut olivat usein yksin eläviä, lapsettomia tai vanhoja naisia. Syytteeseen saattoi riittää se, että sanoi vastaan miehelle, puhui liian kovalla äänellä tai oli seksuaalisesti hieman liian vapautunut.

Chollet’n mukaan vainoilla on ollut merkittävä vaikutus siihen, miten nykynaisen elintilaa rajoitetaan: ”Jos noitavainoja ei olisi ollut, eläisimme luultavasti hyvinkin erilaisissa yhteiskunnissa.”

Naisvainoista henkilökohtaisesti ja elävästi kertova Naisia vai noitia? on ollut Ranskan myydyimpien tietokirjojen listalla jo toista vuotta. Kirja on myös kriittinen puheenvuoro yhteiskunnasta, jossa naisten alistaminen on kulkenut rinnakkain luonnon alistamisen kanssa. Se pohtii myös, miksi miksi noidista on tullut nykyfeministeille esikuvia.

Mona Chollet
Mona Chollet on ranskalainen eturivin feministi, kirjailija ja toimittaja. Chollet toimii Le Monde Diplomatique -lehden päätoimittajana ja kirjoittaa sen ohella suosittua La Meridienne -blogia. Hänen aikaisemmat kirjansa käsittelevät muun muassa kauneuden ja kodin historiaa naisnäkökulmasta.

Mona Chollet, Naisia vai noitia? – Naisvainot ennen ja nyt
Alkuteos Sorcierès. La puissance invaincue des femmes
Suomentanut Taina Helkamo
254 sivua

Mona Chollet

Kirjailija

Mona Chollet

Mona Chollet on ranskalainen eturivin feministi, kirjailija ja toimittaja. Chollet toimii Le Monde Diplomatique -lehden päätoimittajana ja kirjoittaa ...