Jo Nesbøn Tohtori Proktori hauskuuttaa lapsia ja aikuisia ympäri maailman

6.2.2012

Norjalainen jännityskirjailija ja rock-muusikko Jo Nesbø on hurmannut Tohtori Proktori -lastenkirjoillaan niin lukijat kuin kriitikotkin ympäri maailman. Sarjan kolmas osa, Tohtori Proktori ja mahdollinen maailmanloppu, sai Norjassa kriitikkojen palkinnon ja nousi suoraan bestseller-listan kärkeen. Kirjasarjan käännösoikeudet on myyty 30 maahan.

Kaikki ovat koukussa television uuteen laulukilpailuun, Kuorotaistoon. Siis kaikki muut paitsi Tohtori Proktori, Älli ja Liisi, sillä he eivät ehdi katsomaan televisiota. Kun ihmiset alkavat yhtäkkiä käyttäytyä oudosti, lapset ja puolihullu tohtori alkavat epäillä, että jotain on tekeillä. Ovatko kuukameleontit vallanneet Norjan ja saaneet ihmiset hypnoosin valtaan? Kun soppaan sekoittuu hulluja keksintöjä, sammakkomiehiä, seitsenjalkainen perulainen hämähäkki, maanpaossa elävä kuningas ja mahdollinen maailmanloppu, on kolmikolla taatusti edessään kaikkien aikojen vauhdikkain seikkailu, jossa tarvitaan rohkeutta ja Pierunauttipulveria.

”Ja se oli menoa taas. Liisi pelkäsi housuntakamuksensa repeävän, kun hänen sisuksistaan purkautui valtavalla paineella lämmintä kaasua. Ja aivan kuin rakettimoottorin voimasta – tai nimenomaan rakettimoottorin voimasta – he ponkaisivat vauhtiin. Pihat, talot ja tienristeykset vilahtelivat silmien ohi. Vähitellen kaasuvirta alkoi kuitenkin tyrehtyä ja vauhti hiipui. ’Valmistautukaa laskeutumiseen!’ Älli huusi.
Seuraavaksi tapahtui seitsemän asiaa nopeasti peräjälkeen:
1. Kuului selvä tömähdys, kun he törmäsivät vihreän farmarin takapuskuriin.
2. Liikennevalo vaihtui punaisesta vihreäksi.
3. Vihreä farmari lähti liikkeelle.
4. Älli tarrasi takapuskuriin, mutta hänen kätensä liukuivat ulos lapasista, jotka jäivät puskuriin roikkumaan.
5. Älli karjaisi sanan, joka on ikävä kyllä painokelvoton, koska tämä on lastenkirja.
6. Liisi heilautti oikeaa kättään ja kädessä olevaa sauvaa niin, että sompa takertui viime hetkellä auton ja puskurin väliin, ja he lähtivät viilettämään auton perässä.
7. Älli karjaisi sanan, joka kelpaa ehdottomasti painettavaksi myös lastenkirjaan: ’Jippii!’”

Jo Nesbon hersyvän anarkistisen huumorin siivittämässä sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet kirjat Tohtori Proktorin pierupulveri (2009) ja Tohtori Proktorin aika-amme (2010).

Jo Nesbø, Tohtori Proktori ja mahdollinen maailmanloppu
alkuteos Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje.
suomentanut Outi Menna
kuvitus Per Dybvik
307 sivua