Murroksen aika valaisee 1950-luvun yhteiskunnan kuohuntaa Kalle Päätalon silmin

14.9.2016

Murroksen aika – 1950-luku Kalle Päätalon silmin on kokoelma Päätalon romaaneista poimittuja katkelmia 1950-luvulta. Päätalo-tuntija ja toimittaja Eero Marttinen on kerännyt tekstit ja jäsentää kirjan ajan historiallisia tapahtumia valottamalla. Kirja on jatkoa menestysteoksille Semmonen savotta – talvi- ja jatkosota Kalle Päätalon silmin (2014) ja Vaaran vuodet – jälleenrakennuksen aika Kalle Päätalon silmin (2015).

Murroksen aika lennättää lukijansa sodan jälkeiseen rauhan aikaan, jota kruunasivat olympiavuosi ja Armi Kuuselan Miss Universum -titteli. Samanaikaisesti kuitenkin yhteiskunnan rakenteet kuohuivat. Suomi teollistui nopeasti, väkijoukot vaativat oikeuksia duunareille. Tuli lakkoja, tuli yleislakko. Ja Paasikiven-Kekkosen linja sinetöitiin viimeistään, kun UKK:sta tuli presidentti.

Näinä vuosina Kalle Päätalosta tuli rakennusmestari. Hän erosi ja muutti uuden vaimonsa Leenan kanssa Tampereen Kirvestien taloon. Samalla hän kirjoitti taukoamatta, pyrki kirjailijaksi ja pohti paikkaansa ihailemansa Toivo Pekkasen ja menestyvän Väinö Linnan varjossa. Esikoisteoksensa hän saikin lopulta julkaistuksi vuonna 1958.

”Suomi lähti alkuun pohjalta ponnistaen, samoin Kalle, jonka elämän parhaat miehuusvuodet, kuin vuoristoradan hurjimmat käänteet, osuivat juuri 1950-luvulle.”

Kalle Päätalo
Taivalkoskelainen Kalle Päätalo (1919–2000) syntyi seitsenlapsiseen perheeseen. Päätalo osallistui sekä talvi- että jatkosotaan, jossa hän haavoittui. Sodan jälkeen rakennusmestariksi valmistunut kirjailija ammensi aiempien vuosien metsä- ja uittotyökokemuksistaan loppumattomasti aineksia teoksiinsa. Vuodesta 1963 hän oli vapaa kirjailija aina kuolemaansa saakka. Kaikkiaan Kalle Päätalo on julkaissut 39 romaania, ja hänen kirjojaan on painettu kaikkiaan 3,5 miljoonaa kappaletta. Niiden pohjalta on myös tehty elokuvia ja niitä on käännetty useille kielille.

Eero Marttinen
Eero Marttinen (s. 1943) on toiminut kulttuuritoimittajana mm. Kainuun Sanomissa vuodesta 1967. Hän on laatinut useita antologioita ja tv-ohjelmien käsikirjoituksia sekä toiminut käsikirjoittajana mm. Mikko Niskasen Kalle Päätalo -elokuvassa Elämän vonkamies.

Päätalo Kalle, Marttinen Eero
Murroksen aika – 1950-luku Kalle Päätalon silmin
318 sivua

Kirjailijat

Kalle Päätalo

ElämänvaiheetKalle Päätalo syntyi 11.11.1919 Taivalkosken Jokijärvellä Hermanni ja Riitu Päätalon seitsenlapsiseen perheeseen. Hän teki kansakoulun kä...

Eero Marttinen

Eero Marttinen (s. 1943) on toiminut kulttuuritoimittajana Kainuun Sanomissa vuodesta 1967. Hän on laatinut useita antologioita ja tv-ohjelmien käsiki...