Lähetyssaarnaajasta senaattoriksi – Marutei Tsurusen erikoinen elämä Japanissa

22.9.2015

Muistelmateos Sinisilmäinen samurai on erikoislaatuinen tositarina suomalaismiehestä, joka lähtee perheineen lähetystyöhön Japaniin, eroaa virastaan ja vaimostaan, perustaa uuden perheen, vaihtaa kansalaisuutta ja etenee ensimmäisenä länsimaalaisena senaattoriksi Japanin parlamentin ylähuoneeseen. Samalla se on kertomus miehestä, joka seuraa vahvaa sisäistä kutsumustaan ja uskaltaa tehdä vaikeita valintoja, työskentelee väsymättömästi päämääriensä eteen ja on valmis kohtaamaan aiemmin tekemänsä päätökset ja ihmiset, jotka niihin ovat vaikuttaneet.

"Helppo elämä ei ole koskaan tyydyttänyt minua. Ylivoimaisilta vaikuttavat haasteet kiehtovat mieltäni kaikkein eniten."

Päätettyään jäädä pysyvästi Japaniin ja luovuttuaan lähetystyöstä Marutei Tsurunen eli niukkaa elämää kielten opettajana. Uusi kutsumus löytyi politiikasta. Vaikuttamisen paikka löytyi ensin kunnanvaltuustosta. Parlamenttivaaleissa Tsurunen jäi kahdesti valitsematta, mutta tuli tunnetuksi jalan tehdystä uutterasta vaalityöstään. ”Kolmen tunnin kampanja asemilla joka ikinen arkiaamu yli vuoden ajan oli fyysisesti raskas mutta henkisesti hyvin rohkaisevaa ja nautin siitä äärettömästi.

Vuonna 2002 Tsurunen vihdoin nousi senaattoriksi. Kahdentoista senaattorivuoden aikana hän keskittyi muun muassa luomuviljelyn edistämiseen. Maahanmuuttajana häneltä odotettiin toimia ulkomaalaisten aseman parantamiseksi Japanissa. Sinisilmäinen samurai -kirjassa hän kertoo mielenkiintoisella tavalla paitsi omasta elämästään ja työstään myös Japanilaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista.

Tietyt, toistuvat ärsyttävät piirteet ja toimintatavat japanilaisessa parlamenttityössä saivat vuosien varrella sappeni kiehumaan. Jotkut kansanedustajat esimerkiksi saattavat häpeämättömästi nukkua tuolissaan valiokunnan kokouksessa ja joskus jopa äänekkäästi kuorsaten.

Sinisilmäinen samurai – Suomalaisella sisulla Japanin senaattiin
327 sivua

Marutei Tsurunen

Kirjailija

Marutei Tsurunen

Martti Turunen syntyi Pohjois-Karjalassa, Jaakonvaarassa vuonna 1940. Hänestä tuli lähetyssaarnaaja. Nuorukainen halusi Afrikkaan mutta tie vei Japani...