Mummoilu on mielentila

26.2.2015

Henna-Kaisa Sivosen Mummoillen – Henkisen mummon käsikirja on kunnianosoitus isoäitien elämäntyylille. Kirjasta löytyy mummojen neuvoja ja vinkkejä kodin- ja kauneudenhoitoon, sisustukseen, ruuanlaittoon, vapaa-ajan viettoon sekä tyyliin ja hyvinvointiin. Sivonen on kerännyt mummoikää nuorempien muisteluita omista isoäideistään, haastatellut oikeita mummoja ja antanut puheenvuoron myös muille mummoilun asiantuntijoille. Kirjan tunnelmallisissa valokuvissa yhdistyvät menneet vuosikymmenet ja nykyajan moderni mummola.

Mummoilu on elämän pienten ja isojen valintojen tekemistä isoäitien tyyliin”, toteaa Henna-Kaisa Sivonen, mummoiluun hurahtanut kolmekymppinen perheenäiti. ”Meillä kaikilla on opittavaa mummoilta. Isoäitien vinkeillä elämään saa kaivattua yksinkertaisuutta, näppäryyttä, kauneutta, hitautta, jatkuvuutta ja helpotusta arjen askareisiin. Mummojen oppeja kannattaa kunnioittaa, mutta aina niitä ei tarvitse niellä sellaisenaan, vaan neuvot voi soveltaa luovasti nykyaikaan sopiviksi.

Kuinka valurautapannu huolletaan? Miten uuni puhdistetaan etikalla tai mäntysuovalla? Mitä ruokaa kannattaa valmistaa edellispäivien tähteistä? Kuinka villasukka parsitaan? Muun muassa näihin kysymyksiin Mummoillen-kirja antaa vastaukset ja ohjeet. Lisäksi lukija oppii hoitamaan ihoa ruokaöljyllä, hunajalla ja suolalla, käyttämään luonnon lääkekaappia ja pysymään kunnossa arkiliikunnalla.

Downshiftaus on muotia. ”Ota joskus mallia mummoista: istahda radion viereen, valitse puhekanava ja sisäistä kuulemasi. Pieni oheistoiminta sallitaan, kuten käsitöiden tekeminen. Välillä voit ääneen ihmetellä, mihin tämä maailma on menossa.

Mummoillen – Henkisen mummon käsikirja
208 sivua

Kirjailijat

Henna-Kaisa Sivonen

Henna-Kaisa Sivonen (s. 1980) on kainuulaislähtöinen, helsinkiläistynyt tietokirjailija ja media-ammattilainen. Viimeksi hän on koonnut Muita ihania -...

Johanna Karttunen

Valokuvaaja Johanna Karttunen (s. 1981) on lähtöisin Kuopiosta. Hän on visuaalisen alan sekatyöläinen, joka innostuu myös graafisesta suunnittelusta j...