Vaimoni eroottinen potentiaali kuljettaa lukijaansa rakkauden kiemuroissa

18.1.2012

Vaimoni eroottinen potentiaali on kepeän hullunkurinen tarina keräilyvimman kanssa kamppailevasta Hectorista ja rakkauden eriskummallisesta olemuksesta. Sen on kirjoittanut pariisilainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko David Foenkinos. Hänen ensimmäiseen suomennettuun romaaniinsa Nainen, jonka nimi on Nathalie (2011) pohjautuva elokuva tulee Suomen ensi-iltaan maaliskuussa 2012, ja pääosaa esittää Améliesta tuttu Audrey Tautou.

Hector on tavaroiden Don Juan. Hän on omistanut elämänsä kokoelmille. Hector on keräillyt postimerkkejä, laituriin kiinnitettyjä laivoja esittäviä tauluja, syntymätodistuksia, metrolippuja, kirjojen ensimmäisiä sivuja, muovisia drinkkitikkuja, jäniksenkäpäliä, kroatialaisia sananparsia, aamuviiden meluääniä…

Epäonnistuttuaan oman henkensä riistämisessä Hector päättää parantua keräilyvimmastaan. Puolen vuoden sairausloman töistä hän kuittaa kertomalla olleensa matkalla Yhdysvalloissa. Raudanlujan alibin hankkiminen vaatii paneutumista kirjaston maantieto-osastoon. Hectorille käy kuten kroatialainen sananparsi toteaa: elämänsä naisen tapaa usein kirjojen parissa. Brigitte ja Hector menevät naimisiin, ja eipä aikaakaan kun Hector kauhukseen huomaa ryhtyneensä keräilemään tuoretta vaimoaan.

Hector on juuri törmännyt onneen, niin yksinkertaista se on. Eikä se missään tapauksessa ole osoitus machoilusta, Hector on mahdollisimman kaukana machosta, kuten jo tiedätte. On vain niin, että onni harvoin ilmoittaa tulostaan. Joissakin tarinoissa se ilmestyy hetkellä, jolloin ritari pelastaa prinsessan. Tässä se putkahtaa ilmoille hetkellä, jolloin sankari katselee ikkunaa pesevää sankaritarta.

Woody Allenin veroinen.
– Glamour

Miten kukaan voisi vastustaa [tätä kirjaa]? Se on kepeä, lennokas, hauska ja jotain ihan muuta.
– Le Figaro

David Foenkinos, Vaimoni eroottinen potentiaali
alkuteos Le Potentiel érotique de ma femme
suomentanut Pirjo Thorel
203 sivua

David Foenkinos

Kirjailija

David Foenkinos

David Foenkinos (s. 1974) on palkittu pariisilainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko. Hänen lempikirjansa on Albert Cohenin Rakkaani, valittuni...