Nina Lykken satiirinen lääkäriromaani on röntgenintarkka ja skalpellinterävä kuvaus keski-ikäisestä keskiluokasta

8.4.2021

Norjan arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla Bragella palkittu Kohonnut riski kuvaa osuvasti keski-iän kriisiä, uskottomuutta ja yleislääkärin vastaanotolle saapuvan keskiluokkaisen potilasvirran todellisia ja kuviteltuja vaivoja. Nina Lykke on hurmannut kirjallisuuskriitikot tarkoilla ja mustan humoristisilla huomioillaan todellisuudesta, jossa elämme. Hänen edellinen romaaninsa Ei, ei ja vielä kerran ei (2019) oli sekin myynti- ja arvostelumenestys.

Kukaan ei tunne kansan pohjavirettä niin hyvin kuin omalääkäri. Minä olen kokenut kaiken, gluteenittoman, laktoosittoman, sokerittoman, kaikki ne netti- ja lehtiotsikot jotka saavat terveet ihmiset uskomaan, että kaikki järjestyy jos he lakkaavat syömästä leipää tai juustoa. Keski-ikäiset eivät ymmärrä, miksi ovat koko ajan niin väsyneitä. Se johtuu siitä että alat olla vanha, minä kerron heille, mutta he kuvittelevat ettei ikääntyminen koske heitä, aivan kuten he luulevat ettei kuolema koske heitä. Että heidän kohdallaan tehdään poikkeus.

Yleislääkäri Elin on muuttanut asumaan vastaanotolleen, missä hän elää lähinnä sokeroidulla mansikkamaidolla ja keinotekoisesti makeutetulla Hedelmäjuhlat-mehulla ja piilottelee yövartijalta. Elinin ainoa seuralainen on ivallinen muoviluuranko Tore. Pariskunnan yhteisessä kodissa, halutulla asuinalueella, Aksel kiroaa Elinin uskottomuutta. Tai ehkä mies on hypännyt sänkyyn hiljattain eronneen naapurin kanssa. Sitä Elin ei kuitenkaan voi tietää, sillä puhelimeen vastaaminen tuntuu vastenmielisemmältä kuin mikään hänen potilaidensa tarvitsemista toimenpiteistä.

Kukaan ei kuvaa valkoisen keskiluokan sietämätöntä keveyttä paremmin kuin Nina Lykke.” – VG

Lääkäreiden pitäisi kirjoittaa resepti Nina Lykken romaaneihin.” – Dagens Næringsliv

Nina Lykke (s. 1965) on palkittu norjalaiskirjailija. Hänen romaaninsa Ei, ei ja vielä kerran ei oli menestys niin Norjassa kuin Ruotsissakin. Tarkkanäköistä ja herkullisen satiirista Kohonnutta riskiä on myyty yli 80 000 kappaletta. Lykke asuu Oslossa.

Nina Lykke: Kohonnut riski
alkuteos Full spredning, suomentanut Sanna Manninen
287 sivua
myös äänikirjana, lukija Krista Putkonen-Örn

Nina Lykke

Kirjailija

Nina Lykke

Palkittu norjalaiskirjailija Nina Lykke tunnetaan tarkoista ja mustan humoristisista huomioistaan todellisuudesta jossa elämme. Hän hurmasi kriitikot ...