Jenny Offillin odotettu Ilmastoja on oivaltavan tarkkanäköinen kuvaus newyorkilaisesta perhe-elämästä lopun aikojen alussa

2.9.2020

Yhdysvaltalainen kirjailija Jenny Offill tiivistää aikamme hengen odotetussa uutuusromaanissaan Ilmastoja (Gummerus). Lyhyissä, päiväkirjamaisissa kappaleissaan Offill kuvailee presidentti Donald Trumpin valinnan jälkeistä poliittista kaaosta ja lopun aikojen merkkejä koulutetun newyorkilaisäidin näkökulmasta älykkäästi ja huumorilla.

Brooklynissa asuva Lizzie työskentelee yliopiston kirjastossa ja kantaa huolta kaikista: perheestään, huumeriippuvuuden kanssa kamppailevasta veljestään, elämän heittelemistä kirjastokävijöistä ja jopa tutusta taksikuskista, jonka toimeentuloa Uber uhkaa. Lizzien entinen mentori Sylvia on tullut tunnetuksi ilmastonmuutospodcastistaan. Hän palkkaa Lizzien vastaamaan huolestuneiden kuuntelijoiden sähköpostikysymyksiin, joita tulvii oikealta ja vasemmalta. Miten Lizzie voi pelastaa itsensä, perheensä ja kahtia jakautuneen kansan, kun lopun ajan merkkejä sataa kuin viimeistä päivää?  Ja miten vastata kysymyksiin tavalla, joka lupaisi toivoa?

 on Syvien pohdintojen jaosto -kirjallaan läpimurron tehneen Jenny Offillin terävän karmiva mutta empaattinen kuvaus presidentti Donald Trumpin valinnan jälkeisestä poliittisesta kaaoksesta ja urbaanin tiedostavasta perhe-elämästä 2020-luvun Yhdysvalloissa. Edeltäjänsä lailla kirjallista kerrontaa uudistava Ilmastoja vangitsee oivaltavan sarkastisesti juuri tämän ajan  hengen.

Teos on ehdolla arvostetun Women’s  Prize for Fictionin saajaksi. Voittaja julkistetaan 9.9.2020.

”Offill on hyvää seuraa maailmanloppuun.” - Kirkus Reviews

Jenny Offill (s. 1968) on yhdysvaltalainen kirjailija, joka teki kansainvälisen läpimurron romaanillaan Syvien pohdintojen jaosto. Teos oli ehdolla Folio Prizen, Pen Faulkner Awardin ja International Dublin Awardin saajaksi, ja siitä ollaan sovittamassa elokuvaa. Offill asuu New Yorkin osavaltiossa ja opettaa kirjoittamista eri yliopistoissa.

Jenny Offill, Ilmastoja

alkuteos Weather

suomentanut Marja Luoma

205 sivua

Jenny Offill

Kirjailija

Jenny Offill

Jenny Offill on yhdysvaltalainen kirjailija. Kymmenet yhdysvaltalaislehdet, mm. New York Times, nostivat hänen romaaninsa Syvien pohdintojen jaosto vu...