Äärimmäisen ajankohtainen sosiaalialan dystopia kysyy, miten hyvinvointia tuotetaan tunnin määräajassa

3.3.2022

Elina Airion Metsässä juoksee nainen (Gummerus) on viiltävä esikoisromaani, jossa uupunut perhevalmentaja käy kotikäynneillä pahoinvoivan äidin luona. Sosiaalialalla työskentelevä Airio halusi kuvata dystooppisessa romaanissaan, mihin jatkuva puhe tuottavuudesta ja tehokkuudesta voi pahimmillaan johtaa.

"Jälleen minun on laskettava sen varaan, että jollain toisella minua ennen on vielä ollut aikaa pysähtyä ja kysyä, mitä sinulle kuuluu. Jossakin esihenkilöstö kuolaa kalenterini äärellä ja laskee minuutteja.”

Perhevalmentaja käy ostopalveluna kodissa, jossa lyyraviikuna pörhistelee tyytyväisenä mutta äiti Mimi ei voi hyvin. Hiljalleen kahden lapsen äiti avautuu avunannolle, mutta miten hyvinvointia tuotetaan tunnin määräajassa ja kuinka pitkälle riittää palvelukoordinaattorilta saatu vanhemmuusmalli?

Elina Airio käsittelee esikoisteoksessaan Metsässä juoksee nainen äärimmäisen ajankohtaisia teemoja, kuten äitien mielenterveyttä, uupumusta ja univelkaa, sekä sote-alan työntekijöiden ahdinkoa. Sosiaalialalla työskentelevä Airio kirjoitti romaanin dystopiaksi, koska halusi kuvata, mihin suuntaan pahimmillaan alan työolot voisivat mennä.

- Tämä teos on fiktiota ja eräänlainen kauhukuva siitä, mitä työ voisi pahimmillaan olla. Meidän pitäisi poistaa kaikenlainen tuottavuuspuhe sote-alan maailmasta, jossa ihmiset pitää kohdata ihmisinä, Airio sanoo.

Naiset hoivaavat ja miehet tienaavat

Hoivatyötä päivisin tekevä pienten lasten äiti kirjoittaa enimmäkseen öisin. Moni muukin äiti joutuu raivaamaan itselleen omaa aikaa juuri öistä, Airio huomauttaa.

- Haluan tällä kirjalla antaa yönsä valvoville lohtua ja jonkun, joka ottaa kädestä kiinni.

Airio toivoo, että kirjaan tarttuisivat etenkin hyväpalkkaiset miehet.

- Suomen työmarkkinat ovat todella sukupuolittuneet, eikä lapsenhoitovastuu jakaudu kodeissa tasaisesti. Fakta on se, että yhteiskuntaamme pyörittävät pienituloiset, hoivatyötä tekevät naiset.

Sosiaalialalla työskentelevä esikoiskirjailija Elina Airio (s. 1991 Nokialla) on opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Airio asuu perheensä kanssa Helsingissä ja liikakastelee kotikaksion vallanneita viherkasveja.

Elina Airio: Metsässä juoksee nainen
204 sivua
Myös äänikirjana, lukija Sanna Majuri

Elina Airio

Kirjailija

Elina Airio

Elina Airio (s. 1991 Nokialla) on opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Sosiaalialalla työskentelevä Airio asuu perheensä kanssa Itä-...