Tammikuun ei tarvitse olla tipaton – Ruotsalainen uutuuskirja Kohtuudella opettaa juomaan maltillisesti

26.12.2020

Miten kieltäytyä lasillisesta synttäreillä tai afterworkeilla? Miten onnistua alkoholin kohtuukäytössä? Alkoholi liitetään usein yhdessäoloon ja juhlapäiviin, eikä sen käytön haitoista ole helppo puhua. Anders Hammarbergin ja Karin Rombergin Kohtuudella – Opas maltilliseen alkoholinkäyttöön (Gummerus) opettaa juomaan vähemmän ja pidättäytymään alkoholista useammin ilman että alkoholinkäytöstä on luovuttava kokonaan.

Kohtuudella perustuu kognitiiviseen psykologiaan ja sisältää runsaasti erilaisia lyhyitä testejä ja harjoituksia, joiden perusteella voi selvittää mm.

  • Olenko riskikäyttäjä ja olisiko minun syytä huolestua juomisestani?
  • Miten tunnistan riskitilanteet?
  • Miten asetan itselleni tavoitteet ja löydän juomiseen uuden tahdin?
  • Miten alkoholi vaikuttaa fyysiseen terveyteeni ja erityisesti aivoihin? Miten eri promilletasot näkyvät käyttäytymisessä?

Kirja sisältää myös pohjia käteville päiväkirjoille juomisen seurantaan.

Älä juo tyhjään vatsaan

Kirjan kirjoittajilta Anders Hammarbergilta ja Karin Rombergilta kysytään usein, mitkä ovat kolme parasta vinkkiä kohtuudella juomiseen.

”Antamamme vastaukset ovat useimmiten nämä:

1) Älä juo tyhjään mahaan – juo sen sijaan ensimmäinen lasillinen ruoan kanssa;

2) päätä, kuinka pitkään ensimmäisten lasillisten pitää kestää;

3) osta vain se, minkä olet ennalta suunnitellut juovasi – älä siis osta kotiin juotavaa vain siksi, että sitä olisi saatavilla.

Nämä kolme strategiaa toimivat monille, luultavasti siksi, että ne vaikuttavat juomistilanteeseen sekä ennakkoon (ei osta kotiin liikaa, syö ensin) että sen aikana (juomistahti)."

Suunnittele ja siemaile – näin maku voimistuu

Hammarberg ja Romberg kannustavat valmistautumaan juomistilanteisiin suunnittelemalla aikajanan sille, mihin aikaan lasilliset juodaan ja mihin kellonaikaan siirrytään alkoholittomaan.

”Siemaile sen sijaan että joisit suuria kulauksia. Riittää että otat juomaa suuhusi sen verran, että tunnet maun, muttet juuri enempää. Näin lasin juominen kestää pidempään. Saatat yllättäen huomata, että juoman maku itse asiassa voimistuu tällä tavoin.”

Voit myös kieltäytyä

Kirja antaa vinkkejä myös alkoholista kieltäytymiseen.

"Kysy itseltäsi, tarvitseeko sinun juoda lainkaan juuri tässä tilanteessa. Mitä etuja ja haittoja juominen tai siitä pidättäytyminen sinulle toisivat? Me ihmiset teemme asioita usein tavan vuoksi pohtimatta sen enempää toimintaamme. Alkoholinkäyttö ei ole tästä poikkeus."

Anders Hammarberg on lääketieteen tohtori, käyttäytymistieteilijä ja psykoterapeutti.

Karin Romberg on psykologi. Molemmat työskentelevät alkoholin ja terveyden vastaanotolla Tukholman riippuvuuskeskuksessa.

Anders Hammaberg ja Karin Romberg: Kohtuudella – Opas maltilliseen alkoholinkäyttöön

Alkuteos För mycket för ofta – Effektiva metoder för måtligt drickande

Suomentanut Heli Ikäheimo

254 sivua

Kirjailijat

Anders Hammarberg

Anders Hammarberg on valmistunut lääketieteen tohtoriksi Karoliinisessa Instituutissa Tukholmassa. Hän on myös käyttäytymistieteilijä ja laillistettu ...

Karin Romberg

Karin Romberg on laillistettu psykologi, ja on työskennellyt alkoholiongelmien neuvonnan ja hoidon parissa vuodesta 2010. Hän työskenteli jo opiskelua...